SUA vor rămâne "naţiunea indispensabillă" în afacerile externe, promite Obama în discursul său
Preşedintele american Barack Obama a evocat realizările sale în domeniul politicii externe în discursul despre Starea Uniunii rostit marţi şi şi-a luat angajamentul ca Statele Unite să rămână "naţiunea indispensabilă" atât timp cât el va fi la Casa Albă.
Într-o respingere implicită a criticilor lui Mitt Romney, care l-a acuzat pe Obama că a condus America spre declin, preşedintele a dat asigurări că este angajat să menţină Statele Unite ca "naţiunea indispensabilă în afacerile mondiale". "Atât timp cât eu sunt preşedinte, intenţionez să menţin situaţia astfel", a adăugat el.
Obama a minimalizat şi criticile privind politica faţă de Iran şi şi-a luat angajamentul să facă tot ceea ce este nevoie pentru a se asigura că Teheranul nu va obţine niciodată un arsenal nuclear.
"Să nu existe îndoieli: America este hotărâtă să împiedice Iranul să obţină arma nucleară şi nu retrag nicio opţiune de pe masă pentru a obţine acest obiectiv", a subliniat preşedintele, ovaţionat de ambele partide. "Însă o rezolvare paşnică a acestui dosar este posibilă în continuare, şi, mult mai bine, dacă Iranul îşi schimbă direcţia şi îşi îndeplineşte obligaţiile, se poate alătura din nou comunităţii internaţionale", a adăugat el.
Preşedintele a răspuns şi acuzaţiilor republicanilor potrivit cărora a provocat o deteriorare a relaţiilor SUA cu Israelul, spunând că Statele Unite au un "angajament de fier faţă de securitatea Israelului".
Liderul de la Casa Albă a amintit de uciderea lui Osama bin Laden în prima parte a discursului său şi a subliniat că trupele speciale care au luat parte la misiune reprezintă un model pentruu ţară. Militarii SEAL au avut succes pentru că "tot ceea ce a contat în acea zi a fost misiunea", consideră Obama. "Nimeni nu s-a gândit la politică. Nimeni nu s-a gândit la el însuşi", a adăugat el.
"Unul dintre cele mai preţuite lucruri pe care le am este drapelul pe care echipa SEAL l-a luat cu ea în misiunea de a-l prinde pe ben Laden (...). Pe el este numele fiecărui membru. Unii ar putea fi democraţi. Unii ar putea fi republicani. Dar nu contează (...). La fel cum nu a contat în ziua aceea, în Situation Room, unde am stat lângă Bob Gates - un om care a fost secretarul apărării lui George Bush; şi lângă Hillary Clinton, o femeie care a candidat împotriva mea la preşedinţie", a subliniat preşedintele american.
Astfel, "pentru prima dată în ultimele două decenii, Osama bin Laden nu mai este o ameninţare pentru această ţară", a precizat el.
Obama a apreciat că încheierea războiului din Irak a permis Americii să "dea lovituri decisive" împotriva agenţilor Al-Qaeda care au rămas, din Pakistan până în Yemen.
"Din această poziţie de forţă, am început să limităm războiul din Afganistan. Zece mii de militari au venit acasă. Alţi 23.000 vor pleca până la sfârşitul verii. Această tranziţie către o conducere afgană va continua, iar noi vom construi un parteneriat solid cu Afganistanul, pentru a nu mai fi niciodată o sursă de atacuri împotriva Americii", a continuat el.
În ceea ce priveşte banii rămaşi în urma încheierii războiului din Irak, Obama a propus ca jumătate să fie folosiţi pentru a achita datorii, iar restul "pentru a face construirea naţiunii aici, acasă".
Preşedintele american a abordat în discurs şi dosarul Primăverii Arabe, pe care a numit-o "un val al schimbării" ce a măturat Orientul Mijlociu, o metaforă ce aminteşte de solganele din campania sa electorală din 2008. El a admis că rezultatul revoltelor din unele ţări este încă neclar, dar a adăugat că SUA au o miză enormă.
"Deşi, în cele din urmă, ţine de poporul din regiune să îşi decidă soarta, vom pleda pentru acele valori care au servit ţara noastră atât de bine", a explicat Obama.
El a subliniat că Statele Unite se vor opune în continuare încălcării drepturilor omului în lume, precum şi drepturilor creştinilor, musulmanilor şi evreilor.
"În urmă cu un an, Gaddafi, un ucigaş cu sânge de americani pe mâini, era unul dintre cei mai vechi dictatori din lume. Astăzi, el nu mai este", a declarat Obama, adăugând: "Iar în Siria, nu mai este, din punctul meu de vedere, nicio îndoială că regimul Assad va descoperi în curând că forţei schimbării nu i se poate rezista şi că nu poate fi zdrobită demnitatea oamenilor".
Un alt dosar de politică externă abordat de Obama în discurs a fost relaţia cu China. "Peste 1.000 de americani au de lucru astăzi pentru că am pus capăt creşterii importurilor de pneuri chinezeşti. Dar trebuie să acţionăm mai puternic. Nu este corect să permitem unei ţări să ne pirateze filmele, discurile şi calculatoarele", a insistat el.
"Nu voi sta cu braţele încrucişate, în timp ce rivalii noştri nu respectă regulile jocului", a avertizat liderul american.
Obama a discutat şi despre imigraţie, un subiect important înainte de alegerile prezidenţiale. "Ar trebui să depunem eforturi pentru o reformă amplă a imigraţiei. Dar, dacă anul electoral opreşte Congresul de la a acţiona pentru un plan amplu, măcar să convenim să oprim expulzarea tinerilor care vor să lucreze în laboratoarele noastre, să deschidă afaceri şi să apere această ţară. Trimiteţi-mi o lege care să le dea şansa să primească cetăţeni. O voi semna imediat", a spus el.
El a menţionat numai în trecere reducerile de cheltuieli cu 487 de miliarde de dolari pe care va trebui să le facă Pentagonul în următorul deceniu, spunând că noua strategie militară pe care a propus-o luna aceasta "asigură menţinerea cele mai bune armate din lume, economisind în acelaşi timp 500 de miliade de dolari la buget".