SUA: Un Boeing 747 Dreamlifter aterizează pe aeroportul greşit şi rămâne "blocat"
alte articole
Este într-adevăr incredibil ceea ce s-a întâmplat în Kansas, Statele Unite ale Americii. Un Boeing 747 Dreamlifter, un gigant avion cargo, a aterizat pe pista greşită. El a plecat din aeroportul JFK din New York, îndreptându-se spre McConnell Air Force Base din Witchita, o bază militară din Kansas. Acum se află blocat, deoarece lungimea pistei este de numai 1.850 de metri faţă de circa 3.000 m de care are nevoie pentru a decola. Dar autorităţile dau ok-ul pentru încercarea de decolare.
Ceva acolo sus, în cer, de data aceasta se pare că nu a funcţionat. La ora 22.20 de miercuri (joi dimineaţă după ora României), un Dreamlifter de la Atlas Air, cel mai mare avion cargo din lume, a greşit punctul de aterizare cu 15 km. Şi în loc să atingă solul de la baza militară de la McConnell, Kansas, a aterizat la aproximativ 15 km spre nord, în mini - portul de la Jabara în Wichita, unde nu există nici măcar un turn de control. "Cerem permisiunea de a ateriza", au spus cei doi piloţi la turnul de control al US Air Force la 22.15 – conform raportului înregistrat – obţinând imediat ok. Odată aterizaţi (pe o pistă de 30 de metri lăţime), au cerut - fără suspiciune - instrucţiunile controlorilor pentru a ajunge la terminal. Şi în acel moment a devenit clară neînţelegerea: "Nu sunteţi pe aeroportul nostru", au spus cei de la aeroportul McConnell. "Yes Sir, am aterizat pe aeroportul greşit!" a venit răspunsul laconic de la maxi jetul de la Atlas Air. Din fericire nu au fost victime şi nu a avut loc nicio deteriorare de bunuri.
Pilotul de avion care a decolat de la John F. Kennedy din New York, iar acesta este lucrul cel mai curios, ar fi aterizat de 26 de ori în ultimele câteva luni, la baza americană şi, prin urmare, cunoştea foarte bine zona şi punctele de referinţă.
Eroarea riscă să-i coste scump, atât pe cei de la Atlas Air cât şi pe cargoul Dreamlifter, unul din cele patru exemplare ale acestui avion construit de Boeing şi utilizat în principal pentru a transporta piese de schimb Dreamliner între diferitele fabrici ale grupului. Pista Jabara este lungă de numai 1.850 de metri faţă de circa 3.000 de care are nevoie gigantul pentru a decola. Avionul este blocat, în timp ce o unitate de criză de la Boeing studiază ce să facă. Şi cum un necaz nu vine niciodată singur, maşina trimisă de la McConnell ieri pentru a încerca să conducă, pe stradă, gigantul avion cargo înapoi la bază, s-ar fi stricat de-a lungul drumului. Alternativa este să se golească complet avionul de bunuri, să se descarce o mare parte din combustibil şi să se aştepte o zi de vânt puternic, încercând astfel o "forţare" a parametrilor de decolare.
O decizie împotriva regulilor dar care în funcţie de mai multe blog-uri specializate în domeniul aviaţiei nu ar trebui să provoace prea multe probleme. Această ipoteză a început să prindă rădăcini în ultimele ore. Pe scurt, datorită condiţiilor meteorologice favorabile s-ar putea face o primă încercare de a decola pe pista scurtă. La lumina verde lipseşte doar ok-ul Autoritatăţii Federale a Aviaţiei.