SUA trimite cel mai mare transport de muniţii în Europa de la bombardamentele NATO asupra Iugoslaviei

Baza aeriană de la Ramstein, Germania. (Captură Foto)
Andrei Popescu
29.10.2018

Website-ul oficial al Forţei Aeriene americane, af.mil, a anunţat săptămâna trecută că baza aeriană Ramstein din Germania a primit cel mai mare transport de muniţii din ultimii 20 de ani, potrivit Zero Hedge.

Potrivit anunţului publicat pe website: “Detaşamentul 86 pentru Muniţii de la baza aeriană Ramstein din Germania, a primit cel mai mare transport de armament din istoria recentă. Aproximativ 100 de containere cu diverse muniţii au fost trimise la Ramstein în luna octombrie”.

Comunicatul de presă a precizat că obiectivul livrării masive de muniţii în Europa este ca Departamentul american al Apărării să dispună de “abilitatea de a furniza un răspuns rapid la ameninţările lansate de actori agresivi”.

Anunţul a fost făcut pe fondul unei retorici periculos de intense a Casei Albe, care ameninţă că se va retrage din Tratatul privind Forţele Nucleare cu Rază Intermediară (INF) pe care Rusia refuză să îl renegocieze. Transportul masiv de muniţii în centrul Europei are loc, de asemenea, după luni de zile de ameninţări reciproce între Washington şi Iran, în condiţiile în care Teheranul încearcă să supravieţuiască regimului de sancţiuni aplicat împotriva sa de către SUA.

Un purtător de cuvânt al Forţei Aeriene, sergentul David Head, a declarat despre acest transfer de munţii că “este cea mai mare livrare de acest tip de la Operaţiunea Allied Force, care a avut loc în 1999”, potrivit website-ului af.mil.

Head s-a referirit la operaţiunea de 78 de zile deasupra fostei Iugoslaviei, condusă de NATO, pentru bombardarea poziţiilor militare sârbe şi oraşe precum Belgrad. “Muniţiile pe care le-am primit vor fi folosite pentru viitoare teatre de operaţiuni şi pentru prezenţa tot mai consolidată a Comandamentului Forţelor Americane din Europa”, a adăugat el.

Comunicatul de presă chiar a menţionat potenţiale operaţiuni de aprovizionare în Africa, unde US AFRICOM s-a extins rapid, potrivit unui alt oficial al armatei americane: “Suntem un centru major de transporturi aeriene pentru Forţa Aeriană americană din Europa şi Africa, aşadar principala noastră sarcină este de a transporta la timp muniţii acolo unde este nevoie de ele”.

Observatori internaţionali ai fluxului de arme şi diverse rapoarte s-au referit deseori la comasarea de forţe şi echipamente militare ale SUA şi NATO, care a avut loc după ce Rusia a anexat peninsula ucraineană Crimeea în 2014.

Mii de soldaţi şi arme grele ale NATO au fost desfăşurate de atunci în ţările baltice, în Polonia şi în sud-estul Europei, unde au avut loc de asemenea exerciţii militare la scară mare şi în mod regulat. Oficiali din Washington şi ai NATO au invocat comportamentul “agresiv” al Rusiei ca motiv al concentrării de forţe.

Recent, preşedintele american Donald Trump a amplificat retorica cu Moscova când a declarat că aceasta nu a aderat la tratatul INF şi a avertizat că SUA intenţionează să îşi dezvolte propriul arsenal nuclear până când “oamenii îşi vor veni în fire”.

Se estimează că Tratatul INF se va afla pe agenda discuţiilor dintre Trump şi omologul său rus Vladimir Putin ce vor avea loc la Paris în 11 noiembrie, cu ocazia marcării celei de-a 100-a aniversări a sfârşitului primului război mondial.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor