SUA: 'Tomescu Art Gallery' va găzdui artă românească
'Tomescu Art Gallery' din oraşul Kennett, statul Missouri, SUA, va expune de sâmbătă, 3 martie, până marţi, 3 aprilie, creaţii ale pictorilor români Cristian Porumb, Leonard Vartic, Marius Lehene şi Mihail Tomescu. Potrivit lui Tomescu, picturile celor patru artişti constituie o parte importantă a creaţiei lor, prin care ei se leagă de istoria lor individuală şi de istorie în sensul general de timp, se arată înttr-o cronică publicată joi de Daily Dunklin Democrat.
Tomescu a remarcat că după revoluţia anticomunistă din 1989, arta din Europa de Est a intrat într-o etapă confuză, dar interesantă, în contextul în care s-a confruntat atât cu postmodernismul cât şi cu o renaştere a conceptelor de artă spirituală, materializată cel mai extrem în aşa-numita tendinţă neo-bizantină. Lucrările acestor artişti reprezintă acea perioadă.
Dintre artiştii ale căror lucrări vor fi prezentate, doi locuiesc şi lucrează în România, Porumb şi Vartic iar ceilalţi doi, Lehene şi Tomescu, deşi s-au născut şi au studiat în România, locuiesc în prezent în SUA şi se duc doar ocazional în Europa de Est. Cei patru artişti au lucrat în acelaşi atelier şi au fost membri ai şcolii de artă cunoscută acum sub numele de Universitatea de Artă şi Design din Cluj-Napoca, România.
Tomescu a dezvăluit puţin despre creaţia fiecărui artist care va fi expus la galerie.
Marius Lehene face parte din generaţia de artişti români care a crescut în 1970 între blocurile comuniste din beton cenuşiu şi care a învăţat arta în perioada de tranziţie post-comunistă confuză. În creaţia sa, el încearcă să capteze suprapunerea cacofonică şi stratificarea de imagini multiple pe care le schiţează (în timp ce se află într-un vehicul în mişcare). Într-o anumită măsură, aceste lucrări înregistrează o realitate vag obişnuită. În lucrările lui Lehene intră indicatoare, săgeţi ocazionale, întrezărirea unei locaţii, care transformă bucăţile în hărţi fluide şi reorientează călătorul atunci când este necesar. Opera de artă îl ghidează printr-o altă stare de conştiinţă, indicând următorul drum şi prilejuind virajul greşit, dar, de asemenea, deschizând orizonturi în care există posibilitatea de a te pierde.
'Cred că creaţiile mele ar trebui să arate într-un fel această precaritate proprie memoriei, deoarece memoria, nu-i aşa, stă la baza oricărui sentiment de identitate... Este ca şi cum întregul meu efort artistic constă în a lua o grămadă de experienţe diferite, unele americane, unele româneşti (şi recent şi unele indiene), şi a încerca să le rearanjez golurile, inconsecvenţele, ca şi cum le-aş vedea printr-un teanc gros', spune Lehene.
Un alt artist a cărui creaţie va fi expusă în galerie este Mihail Tomescu. Deşi s-a născut şi a crescut în România, el locuieşte acum în Kennett, cu familia sa. Lucrările sale au fost expuse în Olanda, România şi SUA - în galerii din New York şi San Francisco. Potrivit artistului, desenele sale conţin mai multe straturi. 'Creştinismul ne-a învăţat să vedem ochiul Domnului uitându-se în jos la noi. Astfel de forme de cunoaştere proiectează o imagine a realităţii în detrimentul realităţii însăşi', spune el.
Porumb este un artist stabilit la Cluj. Creaţiile sale au fost expuse nu numai aici ci şi în Olanda şi SUA. În picturile sale recente, Porumb foloseşte motive clasice, cum ar fi calul şi călăreţul, un cântăreţ din lăută, un templu, sau un interior cu marmură. Folosirea temei Turnului Babel este emblematică şi situează oprea sa într-o lungă serie de reprezentări ale motivului mitologic. Dar, într-o schimbare tipic postmodernistă a ierarhiilor, motivul îi permite lui Porumb să facă aluzie nu numai la trecut, ci şi la problemele actuale ale globalizării şi vinovăţiei, precum şi la resentimentele pe care le însoţesc. În picturile lui Porumb nu este niciodată clar dacă ne uităm la un spaţiu interior sau exterior.
Artistul Vartic locuieşte tot la Cluj. Şi el şi-a expus creaţiile în plan internaţional, cel mai recent la ''Ana Cristea Gallery'' din New York. În actuala expoziţie, Vartic ne oferă doar o privire asupra lungii serii de portrete pe care le-a făcut în ultimii ani. Autoportretele sale ironice în chip de bust sculptural, te fac să te gândeşti la un bust roman. Pare că se amuză pe seama sa ca ca şi cum creaţiile ar fi un memento, pentru a nu se lua prea în serios.