Oraşul Alep se pregăteşte pentru noi lupte după expirarea armistiţiului rusesc

Rusia a anunţat că nu va extinde “pauza umanitară” unilaterală, invocând ca motiv atacurile rebele. Luptătorii anti-guvern au declarat că nu au încredere în “iniţiativele ieftine” ale Rusiei, în acelaşi timp pregătindu-se pentru un nou măcel.
Clădiri distruse în oraşul sirian asediat Alep.
Clădiri distruse în oraşul sirian asediat Alep. (Captură Foto)

Un acord de încetare a focului declarat de Rusia în oraşul sirian Alep a expirat vineri seara fără niciun semn că civilii sau rebelii ar fi folosit aşa-zisele coridoare umanitare pentru a ieşi din partea estică a oraşului.

“Nu am înregistrat niciun civil sau luptător care a părăsit districtele estice”, a declarat Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului, o organizaţie cu sediul în Londra ce utilizează o reţea naţională siriană alcătuită din informatori la sol.

Ministerul rus al Apărării a raportat că doi soldaţi au fost răniţi de focul rebel, în timp ce mass media de stat siriană a declarat că un jurnalist de la o televiziune pro-guvern a fost rănit într-un atac cu mortiere lansat din estul oraşului Alep.

Moscova, un aliat cheie al preşedintelui sirian Bashar al-Assad, a declarat că nu va extinde “pauza umanitară” din cauza celor mai recente atacuri din ale rebelilor, pe care îi acuză că folosesc armistiţiul temporar pentru a-şi întări poziţiile.

“Acest anunţ este fără valoare... Nu avem încredere în ruşi sau în oricare dintre iniţiativele lor ieftine”, a declarat Yasser al-Youssef, un membru al biroului politic al unei brigăzi rebele ce operează în oraşul Alep.

Sute de civili au fost ucişi în districtele ocupate de rebeli în Alep de când armata siriană a lansat o ofensivă susţinută de Rusia în luna septembrie pentru a captura oraşul, determinând Uniunea Europeană să avertizeze Moscova că acţiunile sale “ar putea fi considerate crime de război”. Totuşi, ONU a avertizat, de asemenea, că grupurile rebele s-ar putea să fi comis şi ele crime de război. Ambele tabere au respins afirmaţiile ONU.

ONU a declarat că, în timpul unui armistiţiu mai lung în luna octombrie, nu a reuşit să organizeze convoaie umanitare pentru a-i ajuta pe cei peste 250.000 de civili asediaţi, adăugând că nu a încercat să organizeze evacuări de această dată.

Peste 250.000 de persoane au fost ucise şi jumătate din populaţia ţării s-a refugiat începând cu 2011, când forţele guvernului sirian au lansat o suprimare brutală a manifestanţilor paşnici care cereau demisia preşedintelui Assad.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe