Avion de luptă rusesc trece la mustaţă pe lângă un avion american în Siria

În cadrul unui incident aerian recent în Siria, un avion de luptă rusesc a zburat la doar câteva sute de metri distanţă de un avion de luptă american. Oficiali ai armatei SUA au etichetat incidentul ca fiind nesigur. Kremlinul a susţinut că pilotul rus nu a văzut avionul american, pe timp de noapte.
Avion de luptă sirian MiG-23 aterizează la o bază aeriană de lângă oraşul sirian Hama.
Avion de luptă sirian MiG-23 aterizează la o bază aeriană de lângă oraşul sirian Hama. (Captură Foto)

Un avion de luptă rusesc a zburat periculos de aproape de un avion de luptă american deasupra estului Siriei, au declarat vineri oficiali americani ai apărării, evidenţiind riscurile unui incident serios în spaţiul aerian tot mai aglomerat.

Incidentul a avut loc în 17 octombrie, când un avion de luptă rusesc escorta un avion de spionaj de capacitate mai mare în apropierea unui avion de luptă american, a declarat locotenent-generalul forţelor aeriene Jeff Harrigan.

Avionul rusesc s-a apropiat de cel american la mai puţin de 800 de metri, a adăugat el.

Un alt oficial al armatei SUA, cerând să rămână anonim, a declarat că pilotul american a putut simţi turbulenţele produse de motoarele avionului rusesc.

Aparent, pilotul rus pur şi simplu nu ar fi văzut avionul de luptă american, în condiţiile în care era întuneric şi avioanele zburau fără luminile aprinse.

Incidentul ridică întrebări serioase despre gradul în care piloţii sunt capabili să monitorizeze spaţiul aerian complex în care operează.

Coaliţia condusă de SUA în Siria a creat o linie de comunicare specială cu omologii ruşi pentru ca diferitele armate să poată discuta despre locaţii aproximative şi misiuni de zbor, pentru a evita operarea în acelaşi spaţiu în acelaşi timp.

În acest caz, pilotul american ar fi încercat fără succes să comunice cu avionul rusesc printr-un canal radio de urgenţă.

A doua zi, ofiţerii americani au folosit linia specială de comunicare pentru a-i întreba pe ruşi ce s-a întâmplat, aceştia declarând că pilotul rus nu a văzut avionul american, a adăugat oficialul american.

Rusia desfăşoară în mod constant patrule de zbor deasupra Siriei, majoritatea lor având loc deasupra oraşului devastat Alep. În acelaşi timp, avioanele ruseşti tranzitează în mod regulat zonele ţării unde operează coaliţia condusă de SUA, au precizat oficialii americani.

Pentagonul şi Rusia au avut dispute periodice datorită „comportamentului nesigur şi neprofesionist” în timpul operaţiunilor aeriene.

Acest incident a fost considerat ca fiind nesigur, dar nu neapărat neprofesional, au mai precizat oficialii militari americani.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe