SUA şi Afganistan se luptă pentru un acord asupra forţelor speciale
La peste o săptămână după ce preşedintele afgan Hamid Karzai a cerut forţelor speciale americane să părăsească o zonă strategică în apropiere de capitala Kabul, oficialii ai ambelor tabere încă se luptă pentru a rezolva problema.
Karzai a ordonat unităţilor de elită americane să părăsească provincia Wardak după ce rezidenţii s-au plâns că soldaţii americani, şi afganii care lucrează pentru ei, torturează şi ucid civili – o acuzaţie puternic negată de Statele Unite. În acelaşi timp, liderul afgan a acuzat de asemenea SUA şi NATO că încearcă să creeze un acord între talibani şi oponenţii lor politici.
Tensiunile tot mai mari au ajuns la Brussels luni, când secretarul general al NATO Anders Fogh Rasmussen a spus că acuzaţiile că forţele internaţionale ar colabora cu talibanii sunt doar “o idee absolut ridicolă.”
Între timp, purtătorul de cuvânt al ISAF (Forţa Internaţională de Asistenţă pentru Securitate) Gunter Katz a spus reporterilor în Kabul că NATO va înmâna în cele din urmă responsabilităţile privind securitatea în provincia Wardak, dar că “partenerii afgani” ai alianţei trebuie să ia măsuri pentru a dezvolta un plan de tranziţie.
“Va avea loc o tranziţie către Forţele Securităţii Naţionale Afgane. Singura chestiune este termenul limită şi metodologia, dar nu există dubii că [afganii] vor prelua conducerea în Wardak”, a declarat Katz.
Decizia de a expulza forţele americane din provincie – cu populaţia sa predominantă Pashtun, acelaşi grup etnic ca şi talibanii – a înfuriat oficialii apărării americane care susţin că o retragere bruscă ar putea permite insurgenţilor să îşi întărească prezenţa în zonă şi să o folosească ca o bază pentru a ataca capitala Kabul, situată la doar 25 km distanţă.
Dar purtătorul de cuvânt al Ministerului afgan de Interne, Sediq Sediqi, a menţionat că forţele afgane sunt deja complet capabile să se ocupe de operaţiunile de securitate la nivel naţional.
“Numărul total de soldaţi afgani la nivel naţional este de 352.000 în prezent şi asta pe lângă poliţia locală afgană. Sunt deja pregătiţi să preluăm de la NATO responsabilitatea privind securitatea oricărei zone a ţării”, a declarat Sediqi.
“Nu există nici un motiv care să sugereze că după retragerea NATO, o anumită provincie sau un anumit district se vor prăbuşi şi vor fi ocupate de talibani, reţeaua Haqqani sau Al-Qaeda”, a adăugat el.
Un posibil acord
Reuters, citând un oficial de vârf din Kabul, a raportat că Afganistanul şi SUA lucrează asupra unui acord care va permite forţelor speciale americane să rămână în Wardak în schimbul unui control afgan deplin asupra controversatei închisori Bagram.
SUA au predat parţial controlul asupra închisorii de înaltă securitate şi aproximativ 3.000 de luptători talibani suspecţi în mâinile forţelor afgane. Dar controlul deplin asupra închisorii a fost amânat în repetate rânduri deoarece oficialii afgani şi americani discută pe marginea temerilor că sute de alţi talibani încă aflaţi în custodia SUA vor fi eliberaţi.
În timpul unei discuţii telefonice duminică, Karzai şi secretarul american al apărării Chuck Hagel au declarat că vor lucra intensiv în această săptămână pentru a ajunge la un acord asupra închisorii Bagram.
Discuţia lor a avut loc în aceeaşi zi în care sute de manifestanţi afgani au strigat “Forţele speciale americane să plece!” în timp ce au mărşăluit către clădirea parlamentului din Kabul, cerând comandourile de elită americane să se retragă din Wardak.