SUA renunţă la acordul militar cu Filipine, susţine un raport

Tensiunile dintre SUA şi Filipine par să se amplifice tot mai mult. În cea mai recentă mişcare, Washingtonul a anunţat că suspendă un contract privind vânzarea a zeci de mii de puşti de asalt poliţiei filipineze.
Preşedintele filipinez Rodrigo Duterte. (Captură Foto)
Andrei Popescu
01.11.2016

Administraţia SUA a suspendat un contract militar cu Filipine privind vânzarea a mii de puşti de asalt către ţara din Asia de Sud-Est. Decizia a fost luată în contextul tensiunilor dintre Washington şi Manila.

Conform contractului, poliţia naţională filipineză ar fi primit aproximativ 26.000 de puşti de asalt pentru a fi folosite în campania preşedintelui Rodrigo Duterte împotriva comerţului cu droguri, a susţinut marţi Yahoo News, citând surse din Senatul SUA.

Totuşi, Departamentul de Stat a blocat contractul după ce senatorul Ben Cardin, membru al Comitetului pentru Relaţii Externe al Senatului, s-a opus vânzării din cauza a ceea ce el a numit a fi încălcări ale drepturilor omului comise de Manila.

Conform surselor din Senat, Cardin şi-a manifestat opoziţia faţă de contract după ce a primit o notificare prealabilă din partea Departamentului de Stat. Departamentul informează Congresul despre noile vânzări de arme înainte ca acestea să fie finalizate.

Departamentul de Stat a refuzat să comenteze chestiunea.

Ştirile au apărut la câteva zile după ce Duterte a anunţat o separare militară şi economică de SUA, cerând personalului militar american să părăsească Filipine.

Apelul său a atras atenţia asupra forţei rotative, formată din 600 de soldaţi americani, ce a fost desfăşurată în sudul Filipinelor în perioada 2002-2014. În punctul culminant al acestei misiuni, SUA a avut 1.200 de soldaţi în Filipine.

Preşedintele filipinez a susţinut că Washingtonul trebuie să înceteze să mai trateze Manila ca un “câine în lesă”.

În ciuda mesajului clar al lui Duterte, Philip Goldberg, delegatul american în Filipine, a declarat că Washingtonul încă doreşte să îşi păstreze soldaţii acolo pentru a reduce starea de război în părţile sudice ale ţării.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor