SUA renunţă la acordul militar cu Filipine, susţine un raport

Tensiunile dintre SUA şi Filipine par să se amplifice tot mai mult. În cea mai recentă mişcare, Washingtonul a anunţat că suspendă un contract privind vânzarea a zeci de mii de puşti de asalt poliţiei filipineze.
Preşedintele filipinez Rodrigo Duterte.
Preşedintele filipinez Rodrigo Duterte. (Captură Foto)

Administraţia SUA a suspendat un contract militar cu Filipine privind vânzarea a mii de puşti de asalt către ţara din Asia de Sud-Est. Decizia a fost luată în contextul tensiunilor dintre Washington şi Manila.

Conform contractului, poliţia naţională filipineză ar fi primit aproximativ 26.000 de puşti de asalt pentru a fi folosite în campania preşedintelui Rodrigo Duterte împotriva comerţului cu droguri, a susţinut marţi Yahoo News, citând surse din Senatul SUA.

Totuşi, Departamentul de Stat a blocat contractul după ce senatorul Ben Cardin, membru al Comitetului pentru Relaţii Externe al Senatului, s-a opus vânzării din cauza a ceea ce el a numit a fi încălcări ale drepturilor omului comise de Manila.

Conform surselor din Senat, Cardin şi-a manifestat opoziţia faţă de contract după ce a primit o notificare prealabilă din partea Departamentului de Stat. Departamentul informează Congresul despre noile vânzări de arme înainte ca acestea să fie finalizate.

Departamentul de Stat a refuzat să comenteze chestiunea.

Ştirile au apărut la câteva zile după ce Duterte a anunţat o separare militară şi economică de SUA, cerând personalului militar american să părăsească Filipine.

Apelul său a atras atenţia asupra forţei rotative, formată din 600 de soldaţi americani, ce a fost desfăşurată în sudul Filipinelor în perioada 2002-2014. În punctul culminant al acestei misiuni, SUA a avut 1.200 de soldaţi în Filipine.

Preşedintele filipinez a susţinut că Washingtonul trebuie să înceteze să mai trateze Manila ca un “câine în lesă”.

În ciuda mesajului clar al lui Duterte, Philip Goldberg, delegatul american în Filipine, a declarat că Washingtonul încă doreşte să îşi păstreze soldaţii acolo pentru a reduce starea de război în părţile sudice ale ţării.