Duterte: Obama se poate “duce la naiba”, voi cumpăra arme din Rusia

Liderul filipinez a lansat un nou atac verbal împotriva omologului său american, în condiţiile în care SUA şi Filipine au început un exerciţiu militar comun. Duterte a declarat că noua sa politică va include o “separare” de Washington.
Preşedintele filipinez Rodrigo Duterte.
Preşedintele filipinez Rodrigo Duterte. (Captură Foto)

Preşedintele filipinez Rodrigo Duterte l-a atacat verbal din nou pe liderul american Barack Obama, spunându-i acestuia “să se ducă naibii” şi ameninţând că va cumpăra arme din Rusia şi China. Comentariile sale au fost făcute în contextul în care SUA şi Filipine au început exerciţiul lor militar de rutină, despre care Duterte a precizat că va fi ultimul.

Într-o serie de discursuri făcute pe parcursul zilei de marţi în Manila, Duterte a declarat că este “datoria lui sacră” să protejeze integritatea Filipinelor şi să îşi menţină poporul sănătos.

Duterte a declarat că SUA ar fi trebuit să susţină Filipine în ceea ce priveşte soluţionarea problemelor sale cronice cu drogurile, adăugând că în schimb a fost criticat pentru numărul mare de victime provocat în războiul purtat împotriva drogurilor. Liderul filipinez a ţinut să reafirme că şi Uniunea Europeană a lansat aceleaşi critici.

“În loc să ne ajute, primul care a dat în noi a fost Departamentul de Stat american. Astfel că poţi să te duci naibii, domnule Obama”, a declarat Duterte.

În plus, Duterte a declarat că ţara sa va cumpăra arme de la Rusia şi China.

“Dacă nu doriţi să ne vindeţi arme, atunci vom apela la Rusia. Am trimis generali în Rusia şi aceasta a declarat că ne va oferi tot ce avem nevoie... Şi, în ceea ce priveşte China, ei au declarat ‘haideţi aici şi semnaţi şi totul va fi livrat’”.

El s-a referit la noua sa poziţia anti-SUA ca la o “separare” între Manila şi Washington.

Duterte nu este străin de retorici incendiare, recent numindu-l pe Obama “fiu de târfă”, după care şi-a retras afirmaţiile.

Casa Albă a minimalizat incidentul.

Secretarul de presă al Casei Albe, Josh Earnest, a declarat că retorica preşedintelui filipinez “este în dezacord cu relaţia caldă ce există între poporul filipinez şi cel american” şi că nu a existat nicio mişcare oficială din partea Manilei pentru a schimba natura legăturilor bilaterale dintre cele două naţiuni.

Ulterior, Duterte a declarat că i-a transmis lui Obama să “se ducă naibii”, întrucât a fost nemulţumit că nu a primit sprijin în războiul sângeros împotriva traficului de droguri, care a provocat până acum peste 2.000 de morţi.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe