SUA presează Serbia să aleagă Occidentul sau Rusia. Belgradul reacţionează

Ministrul sârb al Apărării Aleksandar Vulin a criticat remarcile “ostile” făcute de Hoyt Brian Yee, adjunct al secretarului de stat american pentru afaceri europene şi euroasiatice, care a declarat că Belgradul va trebui să aleagă între Rusia şi Occident.
Ministrul sârb al apărării, Aleksandar Vulin.
Ministrul sârb al apărării, Aleksandar Vulin. (Captură Imagine)

“Fără îndoială, aceasta este cea mai mare presiune publică, nediplomatică, aplicată ţării noastre, care contravine dreptului de a ne lua propriile decizii”, a afirmat ministrul sârb într-o declaraţie preluată de agenţia de ştiri TANJUG.

“Aceasta nu este o declaraţie făcută de un prieten sau o persoană care respectă Serbia, care respectă dreptul nostru de a decide independent. Serbia îşi ia de una singură propriile decizii, fără să acorde atenţie celor care cred că pot decide pentru noi”.

Hoyt Brian Yee, asistentul adjunct al secretarului de stat al SUA responsabil pentru afaceri europene şi euroasiatice, a declarat luni, în cadrul celui de-al 17-lea Summit Economic Sârb, că Serbia va trebui să aleagă între Rusia şi Occident şi să nu adopte o poziţie neutră – dacă va dori să adere la Uniunea Europeană.

Oficialul american a dat Croaţia şi Muntenegru ca exemplu şi a precizat că, deşi zona Balcanilor a făcut un progres important după războaiele din anii 1990, stabilitatea şi securitatea nu pot fi luate drept lucruri sigure. Yee consideră că există o tendinţă pozitivă, dar riscul altor conflicte încă persistă.

Remarcile oficialului american reprezintă primele critici publice ale Washingtonului la adresa politicii Belgradului de a stabili relaţii bune atât cu Occidentul, cât şi cu Rusia şi China. Anterior, Occidentul a exercitat presiune asupra Serbiei, în spatele uşilor închise, susţinând, potrivit declaraţiilor unor membri ai Cabinetului sârb, că Belgradul ar trebui să renunţe la dezvoltarea relaţiilor bilaterale cu Rusia, să susţină sancţiunile împotriva Rusiei şi să închidă centrul umanitar ruso-sârb din Nis.