SUA: posibilă investigaţie privind recentele scurgeri de informaţii secrete de la NSA
alte articole
Administraţia preşedintelui Barack Obama va deschide, cel mai probabil, o anchetă pentru a investiga scurgerile de documente strict secrete care au relevat supravegherea secretă a telefoanelor şi a email-urilor americanilor, au declarat vineri oficialii americani, potrivit Reuters.
Oficialii din domeniul aplicării legii şi securităţii, care nu au fost autorizaţi să vorbească în public, au declarat că agenţiile care desfăşoară în mod normal astfel de investigaţii, inclusiv FBI şi Departamentul de Justiţie, aşteaptă o investigaţie privind scurgerile de informaţii către un ziar britanic şi unul american.
Astfel de investigaţii încep de obicei după ce o agenţie care crede că secretele sale au fost accesate fără autorizare depune o plângere la Departamentul de Justiţie.
Nu a fost foarte clar vineri dacă a fost depusă o plângere de către Agenţia Naţională de Securitate (NSA), care a fost în mod direct implicată în colectarea a trilioane de date de comunicaţii telefonice şi e-mail.
Cu toate acestea, un oficial american care cunoaşte situaţia a declarat că, având în vedere amploarea şi sensibilitatea recentelor scurgeri de informaţii, legea federală ar putea obliga oficialii să deschidă o anchetă.
O anchetă penală ar reprezenta o nouă turnură în lupta administraţiei Obama împotriva scurgerilor de informaţii ce ţin de securitatea naţională. Acest efort a fost pus sub supraveghere în ultima vreme, din cauza unei anchete a Departamentului de Justiţie, ce a implicat accesarea înregistrărilor telefonice ale jurnaliştilor de la Associated Press şi ale unui reporter de la Fox News.
Scurgerile de informaţii care au ajuns în mass-media în această săptămână au scos la lumină o campanie de supraveghere internă a guvernului care merge cu mult mai departe decât s-a crezut anterior.
Miercuri seară, ziarul britanic The Guardian a publicat ceea ce oficialii americani au recunoscut mai târziu ca fiind un ordin, aprobat de Tribunalul Serviciilor Secrete de Supraveghere Externă, care îi solicita unei filiale a Verizon Communications să permită accesul NSA la informaţii privind apelurile efectuate în interiorul Statelor Unite precum şi de la numere din SUA către cele de peste hotare.
Datele nu includeau identitatea persoanelor care au făcut apelurile sau conţinutul acestora.
Joi, The Guardian şi The Washington Post au publicat slide-uri de la prezentare PowerPoint secretă a NSA care a descris modul în care Agenţia a adunat informaţii de la firmele de internet importante, inclusiv Google, Facebook şi Apple în cadrul unui program top-secret numit PRISM.
Unele dintre companii au negat faptul că NSA şi FBI-ul au "acces direct" la serverele lor centrale, a raportat Washington Post.
Vineri, de exemplu, fondatorul şi directorul executiv al Facebook, Mark Zuckerberg, a declarat că compania să "nu este şi nu a fost niciodată parte din niciun program care să dea guvernului din SUA sau oricărui alt guvern acces direct la serverele noastre".
"Noi nu am primit vreo cerere sau hotărâre judecătorească de la nicio agenţie guvernamentală prin care să se solicite informaţii sau date, cum s-a raportat că a primit Verizon", a declarat Zuckerberg. "Şi dacă ar face-o, ne-am lupta agresiv împotriva acestora. Noi nici măcar nu au auzit de PRISM".
James Clapper, directorul serviciilor secrete ale SUA, a condamnat scurgerile de informaţii şi a afirmat că ştirile despre PRISM conţineau "numeroase inexactităţi".
Wikileaks
Jurnaliştii implicaţi în articolele The Guardian şi Washington Post au raportat în profunzime pe wikileaks, site-ul cunoscut pentru publicarea de documente secrete ale guvernului SUA.
Raportul Washington Post privind programul PRISM a fost scris în coautorat cu Laura Poitras, un regizor care lucrează la un documentar despre wikileaks, cu colaborarea fondatorului său Julian Assange, care anul trecut a făcut un film de scurt metraj despre Bill Binney, un fost angajat al NSA, care a devenit un critic vehement al agenţiei.
Anul trecut, revista online Salon a publicat un articol detaliat realizat de autorul raportului The Guardian, Glenn Greenwald, în care acesta a acuzat autorităţile americane că au hărţuit-o pe Poitras atunci când a părăsit şi a reintrat în SUA. Greenwald a scris de asemenea frecvent despre Assange.
Articolele publicaţiilor Guardian şi Washington Post au apărut în aceeaşi săptămână în care soldatul din armata SUA, Bradley Manning, a fost judecat în Maryland, fiind acuzat de dezvăluirea a sute de mii de documente secrete către wikileaks.
"Sunt pe deplin conştientă că trăim într-un climat politic în care raportarea despre securitatea naţională este vizată de guvern, cu toate acestea, nu cred că frica ar trebui să ne oprească de la raportarea acestor lucruri", a scris Poitras într-un email către Reuters.