FBI şi Agenţia Naţională de Securitate din SUA ar avea acces la servere Google, Facebook, Yahoo, Apple, Microsoft şi Skype
alte articole
FBI şi Agenţia Naţională de Securitate din SUA ar avea acces la servere Google, Facebook, Yahoo, Apple, Microsoft şi Skype.
Washington Post şi The Guardian descriu un nou fenomen de tip Big Brother. Securitatea informaţiei este iluzorie şi agenţiile secrete pot afla orice despre oricine foloseşte un calculator.
"Noul" Big Brother se numeşte PRISM şi este un program secret conceput în 2007 de FBI şi Agenţia Naţională de Securitate din SUA (NSA), pentru a investiga ameninţările străine îndreptate împotriva Statelor Unite.
În prezent, graţie PRISM, FBI şi Agenţia Naţională de Securitate din SUA (NSA) ar avea acces la serverele unor companii precum Google, Facebook, Yahoo, Microsoft şi Skype, putând să supravegheze conţinutul audio, video şi email-urile de pe serverele acestor companii, precum şi alte tipuri de informaţii, potrivit Washington Post şi The Guardian.
Conform publicaţiilor citate, supravegherea are loc în timp real şi la acest program participă cu bună ştiinţă serviciile de internet majore, inclusiv Google, Facebook, Microsoft, Yahoo, Apple, Skype şi AOL.
"Programul facilitează o supraveghere extensivă şi în profunzime a comunicărilor live şi a informaţiilor stocate", a raportat The Guardian. Documentul obţinut de ziare relevă că programul a fost utilizat din ce în ce mai mult în utimii ani.
Potrivit The Guardian, NSA poate să consulte "e-mailuri, convorbiri video şi audio, înregistrări video, fotografii, conversaţii pe Skype, transfer de fişiere, detalii de pe reţele de socializare şi altele".
Comunicările pe Skype pot fi spionate în direct.
Raportul The Washington Post are ca sursă o scurgere de informaţii de la un fost ofiţer în domeniul informaţiilor, care a furnizat ziarul slide-uri PowerPoint despre PRISM. Ambele ziare au postat unele dintre aceste informaţii în articolele lor. Documentul este datat recent, în luna aprilie 2013.
Criticile venite din partea activiştilor pentru drepturile şi libertăţile civile au fost prompte şi dure.
În timp ce NSA are interdicţia de a investiga cetăţeni americani, programul PRISM permite agenţiilor să caute şi să descarce din servere orice date ar putea dori.
Sigur, PRISM dispune de proceduri pentru a preveni includerea informaţiilor provenite de la cetăţeni în supraveghere însă, conform rapoartelor, aceste proceduri nu sunt stricte. Sigur, agenţiile nu vor avea niciodata nevoie de tot ce se tranziteaza pe net, asta nu schimba cu nmic faptul ca pot accesa si colecta orice informatie privata doresc.
În timp ce NSA are interdicţia de a investiga cetăţeni americani, programul PRISM permite agenţiilor să caute şi să descarce din servere orice date ar putea dori.
"Aceasta este o încălcare complet nejustificată a drepturilor noastre constituţionale", a declarat John Simpson, avocat al grupului Consumer Watchdog, conform The Guadian. "Nu există nicio justificare pentru un spionaj al Guvernul de o asemenea magnitudine. Ar trebui să le fie ruşine celor nouă companii care au cedat la acest abuz neconstituţional al guvernul".
Uniunea Americană a Libertăţilor Civile (UALC) a clasificat acuzaţiile drept alarmante şi a solicitat acţiuni din partea Congresului SUA.
"Articolele publicate în ultimele două zile fac clar faptul că NSA, care face parte din armată, are acum acces direct la fiecare aspect al vieţii digitale a americanilor". Supravegherea necontrolată a guvernului reprezintă o ameninţare gravă la adresa libertăţilor democratice", a declarat Jameel Jaffer, directorul juridic adjunct al UALC.
"Misterul care învăluie puterile extraordinare de supraveghere ale guvernului a obstrucţionat sistemul nostru de control şi echilibru", a precizat Laura Murphy, director al Biroului Legislativ al UALC de la Washington. "Congresul trebuie să iniţieze o anchetă pentru a descoperi pe deplin sfera de aplicare a acestor puteri şi trebuie să adopte reforme care protejează dreptul americanilor la viaţa privată şi care să permită supravegherea publică eficientă a guvernului nostru".
Unele companii despre care s-a raportat că au participat în PRISM au negat implicarea.
"Noi nu oferim niciunei organizaţii guvernamentale acces direct la serverele Facebook", a declarat compania prin intermediul unei declaraţii a Director de Securitate Joe Sullivan. "Când i se cer date sau informaţii de la Facebook cu privire la anumite persoane, examinăm cu atenţie orice astfel de solicitări pentru a stabili dacă sunt în conformitate cu toate legile şi furnizăm informaţii numai în măsura cerută de lege".
"Yahoo ia intimitatea utilizatorilor foarte în serios". Noi nu oferim guvernului acces direct la serverele, sistemele sau reţelele noastre", a declarat un purtător de cuvânt al Yahoo.
De asemenea, Google a declarat că analizează cu grijă toate cererile de date privind utilizatori.
"Din când în când, unii oamenii susţin că am creat "o portiţă de intrare" pentru guvern în sistemele noastre, dar Google nu are o "uşă din spate" pentru că guvernul să acceseze datele private ale utilizatorilor" a declarat compania într-un comunicat.
Apple a negat, de asemenea, implicarea, spunând că nu a auzit niciodată de programul PRISM.