SUA: Numărul victimelor uraganului Florence în creştere, pe măsură ce se extind inundaţiile

Numărul victimelor uraganului Florence, care a lovit statul american Carolina de Nord vineri, a ajuns la 31. Autorităţile avertizează că inundaţiile ar putea persista încă câteva săptămâni în unele zone şi greul nu a trecut încă.
Uraganul Florence, 14 septembrie 2018 (Getty Images)
Andrei Popescu
18.09.2018

Guvernatorul statului american Carolina de Nord, Roy Cooper, a cerut rezidenţilor care au fost evacuaţi din cele mai lovite zone de către uraganul Florence să stea departe, pe fondul pericolului că inundaţiile din acest stat se extind.

“Aceasta este o furtună epică ce încă continuă”, a declarat Cooper la o conferinţă de presă, potrivit Deutsche Welle.

“Se întâmplă prea multe. Vă rog să nu va transformaţi în persoane care au nevoie de salvare”, a precizat el chiar dacă ploile au încetat luni în câteva locuri, după ce uraganul Florence şi-a continuat călătoria.

Serviciul Naţional pentru Vreme (SNV) a susţinut că există un “risc ridicat de alunecări de teren” în Carolina de Nord.

“Partea cea mai grea încă nu a venit”, în condiţiile în care apa râurilor a crescut la niveluri istorice, a afirmat Zach Taylor, meteorolog la SNV. “Solul este îmbibat şi nu mai poate absorbi apa de ploaie, aşadar, apa respectivă trebuie să meargă undeva din păcate”.

Numărul morţilor provocaţi de uraganul Florence, care a ajuns pe ţărmul Carolinei de Nord vinerea trecută, a crescut luni la 31.

Serviciile de urgenţă au livrat camioane pline cu alimente şi apă în oraşul de coastă Wilmington, care rămâne în mare parte blocat de restul statului american, existând doar o singură rută majoră accesibilă.

“Avem de a face cu unele situaţii foarte dure, din cauza drumurilor impracticabile care duc spre oraşul Wilmington”, a susţinut primarul Bill Saffo pe Twitter. “Pe măsura retragerii apelor lucrurile se vor îmbunătăţi”.

Agenţiile de mediu din Carolina de Nord au afirmat că mai multe gropi de gunoi în aer liber la o serie de la ferme de porci au fost compromise şi că din ele se deversează materiale poluante. Oficiali ai statului monitorizează de asemenea pericolul deteriorării unei gropi de deşeuri cu cărbune în apropiere de Wilmington.

Aproximativ 500.000 de locuinţe şi firme au rămas fără energie electrică, luni, în Carolina de Nord şi Sud şi unele state învecinate.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor