SUA neagă deportarea clericului Gulen cu scopul de a reduce presiunea asupra saudiţilor

Departamentul de Stat al SUA a negat un raport care susţine că administraţia Trump analizează modul în care l-ar putea deporta pe Gulen. Măsura ar urmări să reducă presiunea asupra Riadului după uciderea unui jurnalist saudit în Istanbul.
Clericul musulman Fethullah Gulen. (Captură Foto)
Andrei Popescu
16.11.2018

SUA analizează motivaţiile cererii Turciei de extrădare a clericului Fethullah Gulen, a afirmat joi Departamentul de Stat.

Anterior, NBC News a raportat că administraţia de la Casa Albă încearcă să îl deporteze pe Gulen, în ciuda faptului că acestuia i s-ar fi acordat reşedinţă permanentă, pentru a reduce presiunea aplicată pe aliatul său Arabia Saudită după uciderea jurnalistului saudit Jamal Khashoggi în Consulatul saudit din Istanbul, potrivit Deutsche Welle.

Purtătoarea de cuvânt a Departamentului de Stat, Heather Nauert, a declarat pentru AFP că Departamentul respinge raportul. “Am primit numeroase cereri din partea guvernului turc ... cu privire la Gulen. Continuăm să evaluăm materialul pe care guvernul turc îl prezintă alături de cererea sa de extrădare”, a afirmat aceasta.

Nauert a mai precizat că nu există nicio legătură între cererile de extrădare şi criticile turcilor pentru sprijinul oferit de americani Arabiei Saudite. Casa Albă “nu s-a implicat în niciun fel de discuţii cu privire la extrădarea lui Fethullah Gulen”, a adăugat ea.

Raportul NBC a susţinut că oficiali ai administraţiei Trump au cerut agenţiilor de aplicare a legii sfaturi cu privire la cum ar putea deportarea lui Gulen să reducă presiunea turcilor asupra guvernului saudit. Raportul a precizat, citând patru surse, că administraţia de la Casa Albă a trimis directive Departamentului de Justiţie şi FBI să redeschidă cazul de extrădare şi a trimis o cerere la Departamentul Securităţii Interne pentru informaţii legate de statutul legal al clericului Gulen.

Un oficial al Casei Albe a declarat separat pentru Reuters că raportul NBC nu este “corect”, fără să dea însă detalii.

Regimul preşedintelui turc Recep Tayyip Erdogan îl acuză pe Gulen de orchestrarea unei tentative de lovitură de stat în Turcia în 2016 şi a cerut repatrierea din SUA, unde clericul a locuit în autoexil începând cu 1999.

De asemenea, Turcia a aplicat o presiune mare asupra Arabiei Saudite după uciderea jurnalistului Khashoggi în Consulatul saudit din Istanbul. În ciuda presiunii internaţionale tot mai mari, preşedintele american Donald Trump ezită să rupă relaţiile cu regimul din Riad, care este considerat a fi important pentru acţiunile SUA de a reduce influenţa tot mai mare a Iranului în regiune.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor