SUA îşi trimite oficialii la Phenian pentru eliberarea lui Kenneth Bae
alte articole
SUA va trimite un oficial de rang înalt în Coreea de Nord pentru a solicita eliberarea lui Kenneth Bae care este întemniţat de statul comunist coreean. Departamentul de stat a declarat că Robert King, trimisul special al SUA în problemele de drepturile omului din Coreea de Nord va ajunge la Phenian vineri. El va consilia eliberarea lui Kenneth Bae pe motiv că deţinerea lui încalcă drepturile omului.
"Rămânem profund preocupaţi de sănătatea şi bunăstarea lui Kenneth Bae,'' a spus o declaraţie a Casei Albe." Cerem guvernului din Coreea de Nord o clemenţă specială imediată în cazul domnului Bae şi permisiunea de reîntoarcere acasă''.
Judecata şi condamnarea lui Bae a venit într-un moment de mari tensiuni între SUA şi Coreea de Nord, provenite din cauza celui de al treilea test nuclear al statului comunist. De asemenea, Statele Unite şi Coreea de Nord au desfăşurat exerciţii militare anuale, lucru ce a supărat autorităţile de la Phenian.
Bae, la origine jumătate coreean şi jumătate american, a fost condamnat la 15 ani de muncă silită pentru tentativa de răsturnare a guvernului nord-coreean. Cunoscut în Coreea de Nord sub numele de Pae Jun-ho, Bae a fost arestat la 3 noiembrie 2012 pentru intruziune în nord-estul oraşului-port Rason, o zonă economică specială din apropierea graniţei dintre Coreea de Nord şi China, şi a fost descris ca un ghid turistic dar şi ca misionar creştin.
Coreea de Nord a declarat că acesta a folosit turismul pentru a forma grupuri care să răstoarne guvernul. Kenneth Bae este descris ca fiind, de fapt, responsabilul unei agenţii de turism. Unul dintre cei cinci turişti pe care îi însoţea ar fi avut în posesie fişiere de calculator care conţineau date sensibile.
Agenţia nord-coreeană de ştiri, KCNA, a scris la începutul lunii mai a.c. că Bae a "comis crima de a fi avut o atitudine de antipatie faţă de Republica Populară Democrată Coreeană şi de a încerca să răstoarne regimul". Potrivit KCNA, "învinuirile au fost toate confirmate de dovezi."
În trecut, în 2009, alţi doi cetăţeni americani - jurnalişti - au fost condamnaţi la 12 ani de muncă grea, dar mai târziu au fost eliberaţi. În acel moment, tensiunea dintre Statele Unite şi Coreea de Nord era determinată de intenţia Phenian-ului de a lansa o rachetă cu rază lungă şi efectuarea unui test nuclear subteran.
Coreea de Nord a deţinut mai mulţi cetăţeni americani în ultimii ani, inclusiv creştini acuzaţi de prozelitism. Ei au fost eliberaţi după vizitele la Phenian ale oficialilor americani, printre care şi foştii preşedinţi Bill Clinton şi Jimmy Carter.