SUA îşi extinde suportul pentru saudiţi în războiul din Yemen

Cetăţeni yemeniţi stau în mijlocul unor clădiri distruse de un atac aeriana saudit în capitala Sana’a, 16 iulie 2015.
Cetăţeni yemeniţi stau în mijlocul unor clădiri distruse de un atac aeriana saudit în capitala Sana’a, 16 iulie 2015. (Captură Foto)
Andrei Popescu
19.08.2015

SUA şi-a mărit numărul membrilor personalului militar cu scopul de a susţine campania de lovituri aeriene pe care Arabia Saudită o desfăşoară de câteva luni în Yemen.

Numărul aşa zişilor consilieri americani care lucrează în centrele comune de operaţiuni militare din Arabia Saudită şi Bahrain a crescut de la 20 la 45, a raportat Los Angeles Times. Aceşti consilieri sunt implicaţi în activităţi de furnizare de informaţii, operaţiuni de livrare de muniţii sau în operaţiuni de alimentare în aer a avioanelor de luptă saudite.

În plus, navele de luptă americane au ajutat de asemenea la aplicarea unei blocade maritime în golful Aden şi în sudul Mării Arabiei.

Oficialii americani subliniază că blocada maritimă are ca scop prevenirea livrărilor de arme către luptătorii Houthi.

Totuşi, grupurile pentru drepturile omului susţin că blocada a afectat importurile de produse de bază, inclusiv alimente şi combustibili, în ţara sărăcită în urma numeroaselor lupte.

Arabia Saudită a lansat campania sa militară împotriva Yemenului în 26 martie, fără un mandat ONU, urmărind să suprime mişcarea populară yemenită Houthi Ansarullah, ai cărei luptători l-au forţat pe preşedintele Abd Rabbuh Mansour Hadi să fugă în exil. Hadi este susţinut de SUA şi este un aliat puternic al Riadului.

Situaţia umanitară a devenit critică în Yemen, multe organizaţii umanitare internaţionale dorind să obţină un pasaj sigur în ţară pentru a livra provizii medicale şi umanitare.

Grupul pentru drepturile omului Amnesty International a declarat într-un raport publicat marţi că loviturile aeriene saudite au atins în principal zonele populate de civili, în apropierea cărora nu există ţinte militare identificabile, cauzând numeroase victime civile.

În raportul său, Amnesty a cerut Consiliului ONU pentru Drepturile Omului să creeze o comisie internaţională de anchetă pentru investigarea unor presupuse crime de război comise în Yemen.

Măcelul saudit a produs până acum în Yemen peste 4.300 de morţi şi a forţat peste 1,3 milioane de persoane să se refugieze intern, conform agenţiilor ONU.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor