SUA intenţionează să aplice noi sancţiuni împotriva Iranului după noul test de rachetă

Preşedintele american Donald Trump a adoptat o poziţie dură împotriva Iranului după ce acesta a testat în urmă cu câteva zile o rachetă balistică.
Donald Trump (Alex Wong/Getty Images)
Andrei Popescu
03.02.2017

După ce Trump a declarat că “păstrăm posibile toate opţiunile”, surse familiare cu problema au declarat agenţiei de ştiri Reuters că SUA urmează să impună sancţiuni suplimentare entităţilor iraniene începând, probabil, chiar de vineri.

Noile sancţiuni vor fi implementate într-o manieră care nu va încălca acordul nuclear. Sursele au mai susţinut că aceste sancţiuni au fost discutate de ceva timp şi că decizia Iranului de a testa o rachetă balistică l-a determinat pe Donald Trump să ia această decizie.

Noul preşedinte american a atacat Teheranul pe Twitter, acuzându-l că nu manifestă recunoştinţă pentru acordul nuclear încheiat cu Occidentul.

Teheranul a confirmat testarea rachetei dar a declarat că aceasta nu reprezintă o încălcare a prevederilor acordului nuclear. Republica Islamică a testat mai multe rachete balistice de la semnarea controversatului acord în 2015, dar noul test este primul de acest gen în timpul administraţiei Trump.

Noile sancţiuni vor fi aplicate după ce Michael Flynn, consilierul pe probleme de securitate naţională al preşedintelui american Donald Trump, a anunţat, miercuri, că SUA avertizează în mod oficial Iranul ca urmare a “activităţii sale destabilizatoare”.

“Începând de astăzi, avertizăm în mod oficial Iranul”, a declarat Flynn la o şedinţă informativă la Casa Albă, fără să explice exact ce înseamnă acest avertisment.

Flynn a adăugat că, din punctul său de vedere, lansarea duminică a rachetei balistice iraniene a reprezentat un act de sfidare a unei rezoluţii a Consiliului de Securitate al ONU, care a cerut Republicii Islamiste să nu desfăşoare niciun fel de activităţi legate de rachete balistice capabile să transporte focoase nucleare.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor