SUA avertizează în mod oficial Iranul după ultimul său test de rachetă
alte articole
Când Iranul a testat duminică o nouă rachetă balistică, fapt pe care l-a confirmat ulterior, a fost conştient de faptul că îşi asumă un risc calculat şi, mai important, că testează răspunsul SUA şi deciziile pe care le va lua pentru a păstra acordul nuclear al fostului preşedinte Barack Obama. Teheranul a primit răspunsul miercuri când Michael Flynn, consilierul pe probleme de securitate naţională al preşedintelui american Donald Trump, a anunţat că SUA avertizează în mod oficial Iranul ca urmare a “activităţii sale destabilizatoare”, când a testat în weekend o rachetă balistică.
“Începând de astăzi, avertizăm în mod oficial Iranul”, a declarat Flynn la o şedinţă informativă la Casa Albă, fără să explice exact ce înseamnă acest avertisment, deşi este clar faptul că orice altă provocare din partea Iranului ar putea duce, cel mai probabil, la revizuirea sau distrugerea acordurilor existente ce au fost încheiate între Iran şi fosta administraţie Obama.
Flynn a adăugat că, din punctul său de vedere, lansarea duminică a rachetei balistice iraniene a reprezentat un act de sfidare a unei rezoluţii a Consiliului de Securitate al ONU, care a cerut Republicii Islamiste să nu desfăşoare niciun fel de activităţi legate de rachete balistice capabile să transporte focoase nucleare.
Generalul nu a detaliat ce fel de măsuri ar putea lua Administraţia Trump ca răspuns la noul test iranian.
În acelaşi timp, în cadrul unei probleme separate, ziarul american Wall Street Journal a raportat că Flynn se confruntă, la rândul său, cu probleme după ce mai mulţi membri democraţi de rang înalt din Congresul SUA au cerut Departamentului Apărării să investigheze dacă Flynn a încălcat Constituţia SUA prin acceptarea de bani din partea unei reţele de televiziune ruseşti acuzată de oficiali ai sectorului american de informaţii că ar face parte din aparatul media finanţat de Kremlin.
Într-o scrisoare trimisă miercuri secretarului american al Apărării, Jim Mattis, legiuitorii au declarat că de la retragerea sa din armată în 2014, generalul Flynn a apărut în mod regulat la Russia Today (RT), o reţea de televiziune susţinută de statul rus. În scrisoare se mai afirmă că Flynn a recunoscut că a fost plătit să ia cuvântul la o gală desfăşurată în Moscova cu ocazia celei de-a 10-a aniversări a RT, în decembrie 2015. La eveniment, el a luat masa alături de preşedintele rus Vladimir Putin.
Legiuitorii au declarat că s-ar putea ca Flynn să fi încălcat Clauza Indemnizaţiilor din Constituţia SUA, care interzice oricărei persoane ce “ocupă o funcţie avantajoasă sau de încredere” – însemnând o funcţie publică sau poziţie militară – să accepte cadouri sau bani din partea unei ţări străine.