SUA impune sancţiuni împotriva directorilor AO Kaspersky Lab din Rusia din cauza riscurilor cibernetice

(Getty Images)
Redacţia
22.06.2024

Washingtonul a impus vineri sancţiuni împotriva a 12 persoane cu funcţii de conducere la AO Kaspersky Lab, invocând riscuri de securitate cibernetică, la o zi după ce a anunţat că intenţionează să interzică vânzarea de software antivirus al companiei ruseşti, potrivit Reuters.

Printre cei sancţionaţi se numără inclusiv directorul de dezvoltare, directorul de operaţiuni, directorul juridic, şeful de comunicare corporativă şi alţii din stafful companiei.

"Acţiunea de astăzi împotriva conducerii Kaspersky Lab subliniază angajamentul nostru de a asigura integritatea domeniului nostru cibernetic şi de a ne proteja cetăţenii împotriva ameninţărilor cibernetice rău intenţionate", a declarat subsecretarul Trezoreriei, Brian Nelson, într-o declaraţie.

Un purtător de cuvânt al Kaspersky a descris măsura ca fiind "nejustificată şi lipsită de temei", afirmând că nu va afecta "rezilienţa" companiei, deoarece nu vizează companiile-mamă sau subsidiare sau pe directorul său executiv, Eugene Kaspersky.

Compania a negat orice legături cu vreun guvern sau orice legături între oficialii desemnaţi şi autorităţile militare sau de informaţii ruseşti.

Aceste măsuri arată că administraţia Biden încearcă să elimine orice risc de atacuri cibernetice ruseşti provenite de la software-ul Kaspersky şi să continue să preseze Moscova, în condiţiile în care efortul său de război în Ucraina a căpătat un nou avânt, iar Statele Unite au rămas fără sancţiuni pe care le pot impune Rusiei.

AO Kaspersky este una dintre cele două unităţi ruseşti ale Kaspersky Lab plasate joi pe o listă de restricţionare a tranzacţiilor, a Comerţului, pentru că ar fi cooperat cu serviciile secrete militare ruseşti pentru a sprijini obiectivele de spionaj cibernetic ale Moscovei.

Această măsură a fost dublată joi de o interdicţie fără precedent privind vânzările, revânzările şi actualizările de software pentru produsele Kaspersky în Statele Unite începând cu 29 septembrie.

Autorităţile americane spun că software-ul prezintă riscuri grave, citând influenţa Rusiei asupra companiei, accesul privilegiat al software-ului la sistemele unui computer, care i-ar putea permite să fure informaţii sensibile de pe computerele americane, precum şi capacitatea acestuia de a instala programe malware şi de a nu furniza actualizări critice.

Desemnarea anunţată vineri interzice companiilor sau cetăţenilor americani să tranzacţioneze sau să efectueze tranzacţii financiare cu directorii sancţionaţi şi îngheaţă activele deţinute în Statele Unite.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor