Putin ordonă să se semneze un acord privind integrarea forţelor din Osetia de Sud în armata rusă
focus
alte articole
Directiva preşedintelui rus a fost postată marţi pe portalul guvernamental pentru informaţii juridice.
În plus, Putin a instruit Ministerul rus al Apărării să desfăşoare negocieri cu Osetia de Sud şi să semneze acest acord în numele Moscovei.
Pe baza acordului, integrarea unităţilor autonome în Forţele Armate Ruseşti implică recrutarea cetăţenilor pentru efectuarea serviciului militar în cadrul forţelor ruseşti şi trimiterea lor la baza militară rusă din Osetia de Sud, pe baza unei proceduri voluntare pentru serviciul militar activ.
După încheierea unui astfel de contract, cetăţeanul trebuie să fie scos din serviciul militar al Forţelor Armate ale Osetiei de Sud, şi după aceea serviciul său militar activ suplimentar va fi reglementat de legislaţia rusă.
Acordul privind integrarea unor unităţi militare ale Ministerului Apărării din Osetia de Sud în Forţele Armate Ruseşti reprezintă un document adiţional ce intră sub incidenţa Tratatului pentru Relaţii Aliate şi pentru Integrare, ce a fost semnat de preşedinţii ambelor ţări în 18 martie 2015.
Mişcarea Moscovei va declanşa, probabil, acuzaţii din partea Georgiei şi a aliaţilor săi occidentali, a susţinut Reuters, deoarece manevra ar putea fi interpretată ca o modalitate de anexare mascată a Osetiei de Sud de către Rusia, deşi teritoriul aparţine Georgiei, potrivit legislaţiei internaţionale. Deşi controlează de câţiva ani regiunea muntoasă din nord-vestul Georgiei, Moscova tratează Osetia de Sud, cel puţin oficial, ca pe un stat separat şi nu ca parte a Rusiei.
Imediat după summitul NATO de la Bucureşti din 2008, Vladimir Putin a început să distribuie paşapoarte ruseşti pe scară largă, în regim de urgenţă, locuitorilor din Osetia de sud. Apoi Kremlinul s-a folosit de o lege a Federaţiei Ruse care prevede obligaţia statului de a proteja cetăţenii ruşi oriunde s-ar afla, pentru a explica invazia din Georgia în august 2008.