SUA impune sancţiuni. Kim Jong Un şi câţiva securişti de vârf pe lista neagră

SUA a impus sancţiuni asupra oficialilor nord-coreeni de rang înalt, inclusiv împotriva dictatorului Kim Jong-un, pentru abuzuri ale drepturilor omului. Este pentru prima dată când SUA îl trage la răspundere în mod direct pe Kim pentru abuzuri extreme ale drepturilor omului.
Dictatorul nord-coreean Kim Jong-un participă la Congresul Partidului Muncitoresc în Phenian, mai 2016.
Dictatorul nord-coreean Kim Jong-un participă la Congresul Partidului Muncitoresc în Phenian, mai 2016. (Captură Foto)

"Preaiubitul conducător" Kim Jong-un şi alţi 10 oficiali de rang înalt care au ajuns pe lista sancţiunilor SUA sunt implicaţi în abuzuri sistematice şi grave ale drepturilor omului, inclusiv uciderea şi torturarea deţinuţilor politic, conform oficialilor americani.

“Sub Kim Jong-un, Coreea de Nord continuă să provoace cruzimi şi greutăţi intolerabile milioanelor de locuitori, inclusiv omoruri extrajudiciare, muncă silnică şi tortură”, a declarat miercuri Adam Szubin, subsecretar al Trezoreriei pentru probleme legate de terorism şi spionaj financiar.

Oficialul american a precizat că dictatorul nord-coreean este responsabil pentru abuzuri comise în rolul său de lider al Ministerului Securităţii de Stat şi al Ministerului Securităţii Poporului.

Pe lângă Kim, autorităţile americane i-au sancţionat pe Choe Pu-il, ministru al Securităţii Poporului; Ri Song-chol, oficial senior în Ministerul Securităţii Poporului; şi Kang Song-nam, un director de birou în cadrul Ministerului Securităţii de Stat.

Încălcări sistematice ale drepturilor omului

În luna martie, Consiliul ONU pentru Drepturile Omului a adoptat o rezoluţie de condamnare a încălcării drepturilor omului comise de Coreea de Nord. Oficialii ONU iau în considerare chiar şi modalităţi de a aduce Phenianul în faţa justiţiei prin Curtea Penală Internaţională.

Printre abuzurile precizate de Consiliul ONU se numără acte de exterminare, crimă, sclavie, tortură, întemniţare, viol şi alte forme grave de violenţă sexuală, precum persecuţie pe baza politică sau religioasă în închisori politice şi de drept comun.