SUA avertizează Londra în legătură cu un referendum privind relaţia cu UE

Administraţia Obama a avertizat Marea Britanie în legătură cu automarginalizarea sa în interiorul Uniunii Europene, în contextul presiunilor în creştere la care este supus premierul David Cameron pentru organizarea unui referendum cu privire la apartenenţa ţării la UE, scrie joi portalul EUObserver.
Philip Gordon, adjunctul secretarului de stat al SUA pentru Europa şi Eurasia. (VANO SHLAMOV / AFP / Getty Images)
Epoch Times România
10.01.2013

Administraţia Obama a avertizat Marea Britanie în legătură cu automarginalizarea sa în interiorul Uniunii Europene, în contextul presiunilor în creştere la care este supus premierul David Cameron pentru organizarea unui referendum cu privire la apartenenţa ţării la UE, scrie joi portalul EUObserver.

'Avem o relaţie din ce în ce mai dezvoltată cu Uniunea Europeană ca instituţie, iar aceasta are o voce tot mai puternică în lume, şi dorim să vedem o voce britanică puternică în UE', a declarat adjunctul secretarului de stat al SUA pentru Europa şi Eurasia, Philip Gordon, miercuri, la Londra.

Oficialul american a subliniat că 'referendumurile au îndreptat adesea ţările spre interior' şi că este în interesul Statelor Unite ca Marea Britanie să rămână într-o 'Uniunea Europeană care priveşte spre exterior'.

Aceste avertisment din partea marelui aliat şi partener de peste Atlantic al Londrei survine cu puţin timp înaintea unui discurs aşteptat cu nerăbdare al premierului Cameron cu privire la redefinirea relaţiei Marii Britanii cu Uniunea Europeană.

Miercuri, primul ministru a confirmat în Camera Comunelor că doreşte în continuare ca Marea Britanie să fie 'implicată în piaţa unică' şi să fie un jucător 'activ' în UE. El a precizat însă că, din cauza modificărilor în guvernanţa zonei euro, este necesar un nou acord cu UE, care să fie supus apoi unui referendum.

Anterior, Cameron declarase că va încerca să obţină pentru Londra, în cadrul acestui nou aranjament, revenirea la unele dintre prerogativele cedate Bruxelles-ului, însă numeroşi dintre membrii partidului său conservator doresc să se meargă chiar mai departe şi să fie organizată o consultare populară pe acest subiect.

Alţi lideri au arătat însă o puternică rezervă faţă de modificarea tratatului, care ar implica de asemenea desfăşurarea de referendumuri în alte state membre, precum Irlanda.

'Poate că modificarea tratatului va surveni pe parcurs, însă acum nu mi se parte oportună deschiderea tratatului pentru schimbări pentru nicio ţară, pentru că aceasta ar lăsa libere porţile pentru o avalanşă de cereri de modificări din partea multor state', a declarat premierul irlandez Enda Kenny, a cărui ţară a preluat preşedinţia semestrială a UE. Kenny a mai spus că preşedinţia irlandeză consideră o prioritate negocierea unui acord de liber-schimb între UE şi SUA, care, 'din perspectivă britanică, ar fi foarte important pentru premierul Cameron'.

La rândul său, preşedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy, a declarat că aşteaptă discursul lui Cameron şi că este 'în interesul Marii Britanii să rămână nu doar ca membru, dar ca un membru foarte activ şi deplin, o naţiune de frunte în UE'.

În ce priveşte modificarea tratatului, Van Rompuy consideră că singura posibilitate ar fi după alegerile din 2014 pentru Parlamentul European, însă deocamdată nu există un consens asupra niciunuia dintre aspectele implicate.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor