Continuă campania electorală şi se propun alianţe (presa italiană)

Liderul Partidului Democrat (PD), Pierluigi Bersani.
Liderul Partidului Democrat (PD), Pierluigi Bersani. (ANDREAS SOLARO / AFP / Getty Images)
Epoch Times România
10.01.2013

Campania electorală în vederea desfăşurării alegerilor parlamentare programate pe 24 şi 25 februarie şi posibilele alianţe dintre diferitele partide, de dreapta, de centru şi de stânga, se află joi în atenţia principalelor publicaţii din Italia.

'Bersani şi Monti, o posibilă alianţă', titrează La Repubblica de la Roma, care scrie despre interviul acordat miercuri de liderul Partidului Democrat (PD, de centru-stânga), Pierluigi Bersani, postului privat de televiziune Sky Italia, în care secretarul PD propune o alianţă între coaliţia sa de centru-stânga (din care face parte şi formaţiunea Stângă, Ecologie şi Libertate) şi coaliţia de centru condusă de Mario Monti.

'Monti trebuie să decidă ce va face după alegeri şi cu cine se va alia centrul', a spus Bersani, care a adăugat că PD doreşte să deschidă un dialog cu toate forţele progresiste şi moderate, pentru a învinge 'coaliţia populistă de dreapta' care s-a format între partidul fondat de fostul premier italian Silvio Berlusconi, Poporul Libertăţii (PdL, de centru-dreapta) şi Liga Nordului.

Monti a replicat că programul electoral al coaliţiei de centru este clar şi că este prematur să se vorbească despre alianţe. 'În campania electorală trebuie să vorbim despre programe şi despre problemele economice ale Italiei, iar după alegeri, în funcţie de rezultate, vom vorbi şi despre alianţe', a declarat Mario Monti în cursul unui interviu acordat miercuri postului privat Radio Montecarlo, relatează principalul cotidian roman.

Premierul demisionar a mai spus că lista cu care se va prezenta la alegeri, 'Scelta civica, con Monti per l'Italia' (Alegere civică, cu Monti pentru Italia), reprezintă o posibilitate pe care o are 'societatea civilă din ţară de a intra în politică'. Monti a mai declarat că 'stânga şi dreapta sunt categorii depăşite, care ţin de trecutul Italiei', iar Bersani a replicat că acest lucru 'va fi greu de susţinut în Europa, unde, în toate ţările din zona euro, există forţe de stânga şi de dreapta', care alternează şi care sunt recunoscute de toţi, semnalează publicaţia menţionată.

Pentru a clarifica programele electorale, secretarul PD a mai propus o dezbatere televizată cu 'adversarii' săi politici, Mario Monti (lider al coaliţiei de centru) şi Silvio Berlusconi (lider al coaliţiei de dreapta), potrivit La Repubblica.

'Berlusconi: Austeritatea tehnocraţilor poate duce Italia la faliment', titrează Corriere della Sera din Milano, care scrie că fostul premier italian Silvio Berlusconi a afirmat, într-un interviu acordat miercuri seară postului public de televiziune Rai Unu, că 'Monti şi guvernul său tehnocrat sunt departe de realitate şi nu au ştiut să interpreteze disperarea italienilor în această perioadă de criză economică'.

Il Cavaliere a insistat asupra temelor economice, şi mai ales asupra problemei şomajului, şi a atacat din nou alianţa de centru dintre Mario Monti, Pierferdinando Casini (liderul Uniunii de Centru) şi Gianfranco Fini (liderul partidului Viitor şi Libertate pentru Italia), pe care i-a numit 'oportunişti', negând orice posibilitate de alianţă între centru şi coaliţia sa de dreapta, după alegerile parlamentare din luna februarie, relevă principalul cotidian milanez.

'Monti încearcă să apară 'uman', pentru a vâna voturi', titrează cotidianul milanez de dreapta Il Giornale, care scrie despre interviul acordat miercuri de profesorul de economie Mario Monti postului privat Radio Montecarlo, în care actualul premier demisionar a vorbit nu numai despre politică, ci şi despre 'pasiunile' sale.

Monti a spus că îi plac şi lui bancurile, dar nu le povesteşte, ca predecesorul său, Silvio Berlusconi. Actualul premier demisionar a mai spus că îi place fotbalul, fiind un suporter al clubului AC Milan (al cărui proprietar este Berlusconi), şi că adoră muzica, dar că nu a cântat niciodată pe nave de croazieră, ca predecesorul său, Silvio Berlusconi.

'Monti: Sper că Berlusconi va pierde alegerile', titrează publicaţia de stânga Il Fatto Quotidiano de la Roma, care scrie că profesorul de economie, 'imperturbabilul Mario Monti', a învăţat să atace şi continuă să îl critice pe Silvio Berlusconi, despre care a spus: 'Sper ca Berlusconi să reuşească să se stabilizeze puţin, pentru că îl văd deosebit de nervos şi de contradictoriu'.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor