Iranul, prins că importă ilegal componente pentru rachete

Autorităţile ucrainene au confirmat că au confiscat un transport de componente pentru sisteme de rachete cu destinaţia Iran. Acest lucru ar putea însemna că Republica Islamică a încălcat interdicţiile internaţionale în privinţa acestor activităţi.
Sistemul iranian de rachete ghidate anti-tanc 9K111 Fagot. (Captură Foto)
Andrei Popescu
24.01.2017

Serviciul de frontieră al Ucrainei (DPSU) a anunţat la sfârşitul săptămânii trecute că a confiscat cel puţin 17 cutii cu componente pentru rachete ce urmau să ajungă în Iran, conform IHS Jane’s.

“DPSU a declarat că, în timpul unei inspecţii asupra unei aeronave în 19 ianuarie, personalul său a descoperit 17 cutii fără documente însoţitoare, despre care echipajul avionului a declarat că includ echipamente pentru repararea avionului”, conform raportului ucrainean. “Trei cutii conţineau componente ce păreau să fie destinate sistemului de rachete ghidate anti-tanc Fagot, iar restul cutiilor conţineau piese pentru avioane”.

La câteva zile după această descoperire, DPSU a confirmat că acele componente pentru rachete erau destinate sistemului iranian Fagot.

Michael Rubin, fost consilier la Pentagon şi expert în regimurile agresive, a declarat că Iranul a transportat ilegal astfel de arme de ceva timp.

“Nu este pentru prima dată când Iranul este prins cu trafic de arme, însoţite de documente false. De exemplu, alt caz a fost în 2010 în Nigeria”, a declarat Rubin. “Întrebarea este cât de des scapă Iranul importând ilegal astfel de arme şi în ce scop le importă? Până la urmă, dacă armele sunt legale, nu au niciun motiv să mintă. Dacă nu sunt legale, atunci Iranul încalcă acordurile internaţionale. Oricum, doar proştii şi secretarii de stat ar avea încredere că Iranul respectă acordurile pe care le-a semnat”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor