SUA au finalizat plata compensaţiilor pentru victimele atacurilor teroriste din 11 septembrie 2001

Victimele celui mai teribil atentat terorist din istoria omenirii - atacul asupra turnurilor gemene din New York, la 11 septembrie 2011 - sunt comemorate zilele acestea în SUA.
Turnurile gemene din New York (WTC) la 11 septembrie 2001 (Robert Giroux/Getty Images)
Epoch Times România
11.09.2013

Victimele celui mai teribil atentat terorist din istoria omenirii - atacul asupra turnurilor gemene din New York, la 11 septembrie 2011 - sunt comemorate zilele acestea în SUA. În ajunul acestei date a fost finalizată plata de compensaţii pentru victimele atacului terorist, precum şi pentru cei care au luat parte la lichidarea consecinţelor. În total, Congresul SUA a alocat în aceste scopuri circa 700 de milioane de dolari, informează, miercuri, cotidianul rus Novîe Izvestia.

S-a încheiat astfel un capitol care a durat nouă ani. În 2003, câteva mii de salvatori, pompieri şi poliţişti care au luat parte la înlăturarea ruinelor de la locul turnurilor prăbuşite au dat în judecată autorităţile new-yorkeze, după ce s-au confruntat cu grave probleme de sănătate, provocate de praful toxic care a acoperit oraşul după prăbuşirea clădirilor.

Principala pretenţie adresată primăriei consta în aceea că autorităţile nu i-au asigurat pe lichidatorii consecinţelor atacului cu măşti respiratorii, chiar dacă ştiau foarte bine că la construcţia de clădiri în Manhattan sunt folosite materiale capabile, la prăbuşire, să stârnească un nor toxic. Pentru a-şi fundamenta plângerea, salvatorii au invocat prevederi municipale, conform cărora lucrările la locul de demolare a unor case trebuie să se desfăşoare doar cu măşti respiratorii.

La rândul său, primăria New York-ului a amintit că operaţiunile de salvare s-au desfăşurat în condiţii de stare excepţională: nu era timp pentru a proteja în mod corespunzător sănătatea salvatorilor şi nici nu exista un număr atât de mare de măşti respiratorii.

Procesul a durat aproximativ şapte ani şi, probabil, s-ar mai fi prelungit, dacă în 2010 echipa de avocaţi ai reclamanţilor, în frunte cu destul de cunoscutul în SUA avocat Paul Napoli, nu ar fi acceptat acordul paşnic cu autorităţile oraşului. Suma totală care li se datora salvatorilor, poliţiştilor şi pompierilor, se ridica la circa 700 de milioane de dolari, sumă alocată în acest sens de Congresul SUA.

Primarul New York-ului, Michael Bloomberg, a înfiinţat fondul special WTC Captive Insurance, prin care s-au şi desfăşurat plăţile. Peste 3 ani de zile au durat numeroasele procese juridice, în urma cărora era stabilit volumul individual de compensaţii pentru fiecare reclamant. Iată că acum, îndelungatele procese s-au încheiat, iar cele 700 de milioane de dolari au fost definitiv repartizaţi.

Novîe Izvestia subliniază că plata compensaţiilor a coincis nu doar cu data comemorării victimelor atentatului, ci şi cu un important moment politic: în data de 4 noiembrie vor avea loc alegerile municipale din New York. Bloomberg, care a condus oraşul timp de trei mandate la rând, nu va mai candida. Marţi, Partidele Democrat şi Republican au desfăşurat alegeri primare pentru a-şi alege candidaţii la această funcţie.

Potrivit ultimelor sondaje de opinie, favoritul evident al alegerilor din noiembrie este democratul Bill de Blasio, care în prezent ocupă funcţia de 'avocat al poporului'. La vremea sa, De Blasio a depus numeroase eforturi pentru ca victimele atacurilor teroriste din 11 septembrie să-şi primească la timp compensaţiile.

În total, potrivit calculelor The New York Times, atacul terorist asupra turnurilor gemene a costat visteria statului american 3,3 trilioane de dolari. În această sumă intră pierderile directe cauzate de atentat, dar şi cheltuielile pentru securitate, precum şi prejudiciile aduse economiei americane. Însă, nicio sumă, oricât ar fi aceasta de mare, nu poate compensa suferinţele americanilor ai căror rude şi apropiaţi au murit la 11 septembrie 2001: atacul terorist a curmat viaţa a circa 3.000 de oameni.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor