SUA: AstraZeneca ar fi folosit date vechi în timpul testării vaccinului său

. (Andreas Rentz / Getty Images)
A.P.
23.03.2021

Rezultatele unui studiu clinic din SUA, care a testat eficacitatea şi siguranţa vaccinului AstraZeneca COVID-19, ar putea să fi inclus „informaţii învechite”, au declarat oficiali americani, marţi.

Consiliul de monitorizare a siguranţei datelor a notificat compania şi două agenţii de sănătate, luni seara, că este îngrijorat de informaţiile pe care AstraZeneca le-a publicat despre testele sale.

Citiți și Decizie finală a Agenţiei Europene a Medicamentului: Vaccinul AstraZeneca este sigur şi eficient

Consiliul, care monitorizează studiile şi analizează datele colectate la intervale regulate, „şi-a exprimat îngrijorarea cu privire la faptul că AstraZeneca ar fi putut include informaţii învechite în studiul respectiv, care ar fi putut oferi o imagine incompletă a datelor privind eficacitatea”, potrivit Institutului Naţional de Alergii şi Boli Infecţioase (NIAID) - una dintre agenţii.

Institutul a îndemnat AstraZeneca să colaboreze cu Consiliul pentru a revizui datele şi pentru a asigura publicarea cât mai rapidă a informaţiilor cât mai exacte şi actualizate.

AstraZeneca, cu sediul în Anglia, a declarat, luni, că o analiză intermediară a datelor din faza a treia a studiului a arătat că vaccinul său este sigur şi eficient. Compania a declarat că vaccinul „a fost bine tolerat”, iar Comitetul de monitorizare a siguranţei datelor „nu a identificat probleme de siguranţă legate de vaccin”.

Citiți și Reuters: Doar jumătate dintre medicii francezi vor să se vaccineze, acuză o "lipsă totală de încredere"

Dar Consiliul nu a fost neapărat de acord cu afirmaţiile companiei.

"Este probabil un vaccin foarte bun", a declarat dr. Anthony Fauci, şeful NIAID, în timpul unei apariţii la ABC "Good Morning America". Dar Consiliul de monitorizare „s-a îngrijorat şi a scris o notă destul de dură” către AstraZeneca după ce a văzut comunicatul de presă, a adăugat el, „spunând că, de fapt, ei au considerat că datele din comunicatul de presă erau oarecum învechite şi ar putea fi, de fapt, un pic înşelătoare şi a vrut să le corecteze”.

Peste zece ţări au suspendat luna aceasta utilizarea vaccinului AstraZeneca după ce unii pacienţi au decedat după injectare. Alţii au experimentat cheaguri de sânge.

Citiți și Danemarca, Norvegia şi Islanda suspendă vaccinarea cu AstraZeneca după rapoarte privitoare la formarea de cheaguri de sânge

Autoritatea de reglementare a medicamentelor din Uniunea Europeană a declarat săptămâna trecută că vaccinul este „sigur şi eficient”, constatând că nu a generat o creştere a riscului general de apariţie a cheagurilor de sânge şi că beneficiile utilizării acestuia depăşesc riscurile potenţiale.

Statele Unite nu au blocat încă utilizarea vaccinului AstraZeneca. Compania a declarat că se pregăteşte să solicite autorizaţie de urgenţă în următoarele săptămâni.

Administraţia pentru alimente şi medicamente, FDA, care analizează cererile de autorizare de urgenţă, a suspendat anul trecut un test din SUA pentru vaccinul AstraZeneca timp de şase săptămâni. Procesul a fost reluat în octombrie, după ce autorităţile de reglementare au examinat toate datele din studiile la nivel global şi au concluzionat că este sigur să reia testarea, a menţionat compania.

Oficialii au declarat atunci că rezultatele vor fi comunicate până la sfârşitul anului.

Vaccinul AstraZeneca a fost co-dezvoltat de Universitatea din Oxford.

Statele Unite au vaccinat aproape 45 de milioane de persoane împotriva virusului Wuhan, care provoacă COVID-19, până în prezent. Alte aproximativ 38 de milioane de persoane au primit prima doză şi o aşteaptă pe cea de-a doua. Atât Moderna, cât şi Pfizer recomandă oamenilor să facă două doze, la distanţă de câteva săptămâni. Vaccinul produs de Johnson & Johnson este administrat cu o singură doză.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor