SUA ar putea trimite încă câteva mii de soldaţi în Orientul Mijlociu

Soldaţi americani. (Getty Images)
Andrei Popescu
23.05.2019

Pentagonul ia în considerare o cerere de trimitere a unui număr suplimentar de forţe în Orientul Mijlociu pe fondul înrăutăţirii relaţiilor cu Iranul, potrivit unor oficiali anonimi.

Departamentul Apărării urmează să prezinte, joi, Casei Albe planuri privind trimiterea câtorva mii de soldaţi, ca întăriri, în Orientul Mijlociu.

Reuniunea are loc pe măsura amplificării tensiunilor din regiune, unii oficiali din Washington insistând că există ameninţări credibile împotriva forţelor americane din zonă.

Surse citate de agenţiile de ştiri au afirmat că personalul suplimentar va fi trimis în scop defensiv. În timp ce agenţia de ştiri AP a raportat că a fost făcută o cerere de personal suplimentar pentru 10.000 de soldaţi, Reuters a plasat numărul la aproximativ 5.000.

Unii oficiali au menţionat, cu condiţia anonimatului, că se va discuta despre o cerere de trimitere a unui număr suplimentar de baterii de rachete Patriot şi nave în zonă. SUA a evacuat personalul neesenţial din Irak, din cauza unor “ameninţări credibile” împotriva forţelor sale.

Orice decizie privind trimiterea unui număr suplimentar de forţe în Orientul Mijlociu va reprezenta o îndepărtare de la poziţia adoptată de preşedintele american Donald Trump, care a subliniat în repetate rânduri necesitatea ca Washingtonul să îşi reducă prezenţa militară în acea zonă.

Într-un mesaj postat duminică pe Twitter, Trump scria că, în cazul în care Iranul doreşte să lupte, atunci ţara se va confrunta cu “distrugerea ei oficială”. Teheranul a precizat că nu doreşte un război cu americanii.

Un comandant de rang înalt al Gărzilor Revoluţionare ale Iranului a declarat miercuri că SUA nu va îndrăzni să atace.

“Dacă America criminală şi aliaţii săi occidentali şi regionali nu îndrăznesc să desfăşoare un atac militar faţă-în-faţă împotriva ţării noastre acest lucru se datorează spiritului rezistenţei şi sacrificiului oamenilor şi tinerilor”, a afirmat general-maiorul Gholamali Rashid, potrivit agenţiei de ştiri Fars.

Între timp, liderul suprem al Iranului, ayatollahul Ali Khamenei a susţinut că tinerii iranieni vor fi martori în timpul vieţii lor la distrugerea civilizaţiilor israeliană şi americană.

Relaţiile dintre Washington şi Teheran s-au deteriorat în mod serios începând cu anul trecut, când Trump s-a retras din acordul nuclear încheiat în 2015 între Iran şi marile puteri.

Tensiunile dintre SUA şi Iran s-au amplificat la începutul acestei luni, când SUA a impus sancţiuni suplimentare împotriva Teheranului şi a trimis în Orientul Mijlociu un portavion, bombardiere B-52, o navă de asalt şi o baterie de rachete Patriot pentru a combate ceea ce Washingtonul a descris a fi o ameninţare din partea Iranului.

Pe fondul amplificării tensiunilor, preşedintele iranian Hassan Rohani a afirmat că Teheranul va începe să se retragă din unele aspecte cheie ale acordului nuclear internaţional încheiat în 2015 dacă marile puteri nu relaxează sancţiunile impuse Iranului, aşa cum au promis.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor