SUA a trimis bani Iranului pentru eliberarea a patru americani

Mai mulţi oficiali americani şi europeni, au susţinut că administraţia Obama a plătit iranienilor sute de milioane de dolari pentru eliberarea a 4 prizonieri americani. Plata a coincis cu implementarea oficială a acordului nuclear încheiat în 2015 între Teheran şi marile puteri.
Preşedintele american Barack Obama.
Preşedintele american Barack Obama. (Captură Foto)

Administraţia Obama a trimis Iranului în secret suma de 400 milioane de dolari, lucru care a coincis cu eliberarea în luna ianuarie a patru cetăţeni americani reţinuţi în Teheran, conform unor oficiali americani şi europeni informaţi după operaţiune.

Paleţi de lemn încărcaţi cu euro, franci francezi şi alte valute au fost transportaţi în Iran cu un avion de marfă nemarcat, conform acestor oficiali. SUA a obţinut banii de la băncile centrale din Olanda şi Elveţia, au adăugat ei.

Banii au reprezentat prima rată dintr-o înţelegere în valoare de 1,7 miliarde de dolari pe care administraţia Obama a încheiat-o cu Iranul pentru a soluţiona o dispută veche de câteva decenii asupra unui acord eşuat pentru arme, care fusese semnat cu puţin timp înaintea prăbuşirii ultimului monarh al Iranului în 1979, Şahul Mohammad Reza Pahlavi.

Acordul a coincis, de asemenea, cu implementarea oficială, în acelaşi weekend, a unui controversat acord nuclear încheiat în vara anului trecut între Teheran, SUA şi alte puteri globale.

“În condiţiile finalizării acordului nuclear, a eliberării prizonierilor, sosise momentul potrivit şi pentru rezolvarea acestei dispute”, a declarat preşedintele Barack Obama la Casa Albă în 17 ianuarie – fără să dezvăluie plata de 400 milioane de dolari.

Oficialii de vârf americani au negat orice legătură între acea plată şi schimbul de prizonieri. Ei au susţinut că modul în care diverse evenimente au avut loc simultan a fost doar o coincidenţă, nefiind rezultatul vreunui schimb reciproc.

Rapoartele mass mediei iraniene au citat oficiali de top iranieni în domeniul apărării care au considerat că suma de 400 milioane de dolari este o plată pentru răscumpărarea prizonierilor americani. Ministerul iranian de Externe nu a răspuns întrebărilor referitoare la această chestiunea.

Cele 400 milioane de dolari au fost plătiţi în diverse valute deoarece orice tranzacţie cu Iranul în dolari americani este ilegală conform legii americane. În plus, sancţiunile occidentale au complicat accesul Teheranului la băncile globale.

Administraţia SUA a refuzat să dezvăluie cât a plătit din totalul de 1,7 miliarde de dolari, în ciuda întrebărilor venite din partea Congresului, menţionând doar că plata nu a fost efectuată în dolari. Legiuitorii şi-au exprimat temerile că acei bani vor fi folosiţi de Iran pentru a finanţa aliaţi regionali, inclusiv regimul lui Bashar al-Assad din Siria şi miliţia libaneză Hezbollah, pe care SUA o consideră o organizaţie teroristă.

Iranienii au cerut înapoierea celor 400 milioane de dolari pe care regimul Şahului i-a depozitat într-un fond al Pentagonului în 1979 pentru a cumpăra avioane de luptă americane, au declarat oficialii americani. În plus, iranienii au cerut miliarde de dolari ca dobândă acumulată din acea perioadă.

Preşedintele Barack Obama a aprobat livrarea celor 400 milioane de dolari, dar obţinerea unei sume atât de mari de bani lichizi a prezentat o provocare logistică şi de securitate, au mai susţinut oficialii americani şi europeni.

Secretarul de stat american John Kerry şi Departamentele de Stat şi al Trezoreriei au căutat să obţină cooperarea guvernelor elveţian şi olandez. În cele din urmă, administraţia SUA a transferat echivalentul a 400 milioane de dolari către băncile lor centrale. Apoi, banii au fost transformaţi în alte valute, îndesaţi în paleţii de lemn şi trimişi Iranului la bordul unui avion de marfă.