Bombardiere americane desfăşoară un exerciţiu militar în apropierea frontierei nord-coreene

Două bombardiere americane au desfăşurat un rar exerciţiu aerian cu muniţie reală în Coreea de Sud şi au zburat apoi în apropiere de graniţa puternic militarizată cu Nordul – un spectacol de forţă după recentul test nord-coreean care a implicat o rachetă balistică intercontinentală.
Bombardier american B-1B. (Getty Images)
Andrei Popescu
08.07.2017

Armata sud-coreeană a precizat într-o declaraţie că exerciţiul a urmărit să fie un răspuns ferm la seria de lansări de rachete balistice nord-coreene.

Declaraţia a mai susţinut că bombardierele B-1B de rază lungă, însoţite de avioane de luptă sud-coreene, au simulat un atac asupra unei baterii inamice de rachete balistice şi atacuri aeriene de precizie împotriva unor posturi de comandă inamice aflate sub pământ.

Fiecare dintre cele două bombardiere americane au lansat câte o bombă “inteligentă” ghidată cu laser, de 900 kg, proiectată să distrugă un buncăr fortificat.

Bombele au fost lansate asupra unor ţinte amplasate într-un poligon de trageri, situat la aproximativ 80 km sud de graniţa terestră cu Coreea de Nord. Apoi, avioanele au zburat în apropiere de graniţa dintre Nord şi Sud înainte să se întoarcă înapoi la Baza Aeriană Anderson din Guam, de unde au fost trimise iniţial.

„Prin acest exerciţiu, forţele aeriene sud-coreene şi americane au demonstrat o determinare puternică în vederea pedepsirii inamicului pentru acţiunile sale provocatoare şi au demonstrat capabilitatea lor de a pulveriza posturi de comandă inamice”, conform unei declaraţii a conducerii sud-coreene.

Forţa aeriană americană a afirmat că două dintre bombardierele sale B-1B au zburat deasupra disputatei Mări a Chinei de Sud, în seara zilei de 6 iulie, într-o operaţiune de susţinere a dreptului de a trata zona ca un teritoriu internaţional, în ciuda revendicărilor teritoriale agresive chineze în canalul navigabil aglomerat.

Acele zboruri au fost desfăşurate după ce bombardierele americane au participat la un exerciţiu aerian comun cu mai multe avioane de luptă japoneze în Marea Chinei de Est – la sud de Peninsula Coreeană.

Washingtonul doreşte ca Beijingul să preseze mai mult Coreea de Nord pentru ca aceasta să suspende programele sale de dezvoltare de rachete de rază lungă şi arme nucleare.

De asemenea ca răspuns la testul de rachetă nord-coreean din 4 iulie, care a demonstrat faptul că Phenianul este capabil să lovească anumite părţi din Alaska cu o rachetă balistică intercontinentală, forţele americane şi sud-coreene au lansat în 5 iulie câteva rachete balistice în timpul unui exerciţiu militar care a simulat un atac asupra conducerii nord-coreene.

Coreea de Sud a declarat că testul a urmărit să trimită „un mesaj puternic de avertizare”.

De asemenea, Agenţia americană de Apărare împotriva Rachetelor a afirmat vineri că în curând va efectua un test pentru sistemul său de apărare antirachetă THAAD în Alaska.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor