Studiu: vechiul vaccin polio era mai bun decat cel nou
Conform unui studiu publicat in editia de aceasta saptamana a prestigioasei publicatii New England Journal of Medicine, cercetatorii afirma ca o veche varianta a vaccinului polio era mult mai buna in protejarea copiilor.
Acest lucru se pare ca este evident in Nigeria, tara cea mai afectata de maladie.
In 2003, in timp ce occidentul eradicase aproape complet poliomelita cu ajutorul vaccinarii, Nigeria a devenit pepiniera bolii in momentul in care a oprit vaccinarea pentru un singur an. Ca urmare a acestei masuri, cazurile de polio din Nigeria au totalizat 82% din totalul de pe glob.
Pentru a aduce din nou situatia sub control, guvernul nigerian a inceput o campanie de eradicare in 2006, care a inclus doua tipuri noi de vaccin.
Vaccinul cel mai frecvent folosit in toata lumea este cel care contine un virus slabit artificial, pentru a stimula organismul uman sa lupte cu boala. Este cunoscut sub numele de vaccin OPV si el poate fi trivalent sau monovalent.
Vaccinul trivalent ofera protectie impotriva a trei feluri de poliomelita, spre deosebire de cel monovalent care protejeaza impotriva unui singur tip de boala. Cel monovalent a fost folosit de mai multi ani in combaterea bolii.
Intr-un studiu efectuat in Nigeria intre 2001 si 2007, cercetatorii au comparat rezultatele aplicarii celor doua vaccinuri pentru a vedea care este mai efectiv in combaterea maladiei.
Cercetatorii de la England's Imperial College din Londra lucrand impreuna cu World Health Organization a gasit ca varianta traditionala a vaccinului — cea monovalenta, este de 4 ori mai eficace in combaterea maladiei decat cea noua.
Nicholas Grassly, specialist in boli infectioase la Imperial College, afirma ca amestecul de trei serotipuri din vaccinul trivalent micsoreaza capacitatea sa combativa impotriva celui mai raspandit tip al bolii: "Aceste trei serotipuri - ele asigura imunitatea, dar pot interfera intre ele in organism”.
Studiul a observat ca vaccinul monovalent da un risc cu 67% mai redus de contaminare cu polio decat 16% in cazul celui monovalent.