Studiu: Care sunt obiceiurile românilor comparativ cu alte popoare
alte articole
Majoritatea românilor fac mai puţin sport decât alte popoare, economisesc mai puţin şi fumează mai mult, se arată în concluziile unui studiu al profesorului de economie comportamentală Keith Chen de la universitatea americană Yale. Modul de comportament al popoarelor este influenţat de gramatica limbii pe care o vorbesc, a relevat cercetătorul american, care a stabilit mai multe modele de a acţiona în funcţie de limba vorbită.
Popoarele a căror gramatică asociază prezentul cu viitorul au o abordare orientată mai puternic spre viitor. "Actul economisirii depinde fundamental de înţelegerea faptului că persoana ta din viitor - pentru care economiseşti - este într-un fel echivalentă cu persoana ta din prezent. Dacă limba diferenţiază între prezent şi viitor, pare că te determină să disociezi uşor faţă de situaţia actuală de fiecare dată când vorbeşti. Asta face mai grea economisirea", a declarat Chen.
Germanii şi japonezii sunt predispuşi să economisească mai mult decât românii, conform studiului "Efectele limbii asupra comportamentului economic: Dovezi din rate de economisire, comportamentul privind sănătatea şi activele la retragerea din activitate".
Popoarele care vorbesc limbi în care nu se face distincţia clară între viitor şi prezent economisesc cu 39% mai mult până la sfârşitul vieţii faţă de cele din a doua categorie. Cei care folosesc forme de prezent pentru referirile la viitor au o probabilitate cu 24% mai redusă să fumeze şi cu 13% mai mică să fie obezi, se arată în studiu.
Româna face parte, alături de bulgară, cehă, engleză, franceză, greacă, maghiară, italiană etc., din categoria limbilor în care se face deosebirea, în gramatică, între prezent şi viitor. Din cealaltă categorie de limbi fac parte: daneza, olandeza, germana, finlandeza, flamanda, islandeza şi norvegiana.