Românii nu mai au bani de depus în bănci

(photos.com)
Bogdan Costea
01.02.2013

Pentru prima dată în ultimul an şi jumătate economiile populaţiei din bănci au scăzut cu peste cinci miliarde de lei, după cum arată statisticile oficiale, citate de Digi TV. Interesant este faptul că acum românii pun mai puţini bani deoparte în bănci, după ce, în timpul crizei, au economisit.

În timp ce companiile au scos bani din conturi, populaţia a pus totuşi bani deoparte, chiar dacă mai puţini decât în ultimul an şi jumătate. La sfârşitul anului trecut, depozitele din bănci ale populaţiei însumau aproape 124 de miliarde de lei, cu 1,6 miliarde de lei peste valoarea din trimestrul anterior.

Cu un an înainte, însă, oamenii au pus deoparte cu 2,7 miliarde de lei mai mult. Atunci, ca şi acum, românii au fost atraşi de ofertele de economisire ale băncilor, în special de cele pentru valută. Dovadă că depozitele în euro şi dolari au avansat cu 3%, în timp ce economiile în lei au stagnat.

În criză de lichidităţi, firmele au fost însă nevoite să apeleze la banii din conturi. Pe final de an, companiile mai aveau în bănci 191 de miliarde de lei, cu aproape 7 miliarde de lei mai puţin. În ciuda scăderii, firmele au în continuare mai mulţi bani în bănci decât populaţia, în jur de 60% din totalul economiilor.

După ce se trage linie pe întreg anul, 2012 a fost un an mai bun pentru bănci faţă de precedentul. Sumele economisite de populaţie şi de firme au avansat cu 1,7%. La sfârşitul anului trecut, aproximativ 15,7 milioane de români aveau deschise depozite la băncile din România, arată informaţiile Fondului de Garantare a Depozitelor în Sistemul Bancar.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor