Strontium. Microsoft susţine că a descoperit atacuri cibernetice împotriva unor instituţii democratice din Europa. România pe listă
alte articole
Microsoft Corp a declarat miercuri că a descoperit atacuri cibernetice care au vizat instituţii democratice, think tank-uri şi organizaţii non-profit din Europa şi intenţionează să ofere servicii de securitate cibernetică câtorva ţări pentru a închide breşele de securitate, potrivit Reuters.
Atacurile au avut loc în perioada septembrie-decembrie 2018 şi au vizat angajaţi ai Consiliului de Relaţii Externe German şi birourile europene ale Institutului Aspen şi ale Fondului German Marshall, a precizat compania într-un mesaj.
Microsoft a declarat că activitatea infracţională a vizat conturile a 104 angajaţi din Belgia, Franţa, Germania, Polonia, România şi Serbia.
De asemenea, Microsoft a susţinut că atacurile au fost desfăşurate de un grup numit Strontium, pe care compania l-a asociat anterior cu guvernul rus.
Strontium, unul dintre cele mai vechi grupuri de spionaj cibernetic din lume, a fost numit de o serie de firme de securitate şi oficiali guvernamentali drept APT 28, Fancy Bear, Sofancy şi Pawn Storm. Firma de securitate CrowdStrike a afirmat că grupul ar putea fi asociat cu serviciul de spionaj al armatei ruse, GRU.
Microsoft a declarat că îşi va extinde serviciul de securitate cibernetică AccountGuard la 12 noi pieţe din Europa, inclusiv Germania, Franţa şi Spania, pentru a ajuta clienţii să îşi asigure securitatea conturilor.
Serviciul AccountGuard va fi de asemenea disponibil în Suedia, Danemarca, Olanda, Finlanda, Estonia, Letonia, Lituania, Portugalia şi Slovacia.
Înaintea importantelor alegeri pentru Parlamentul European din luna mai, oficialii germani încearcă să îmbunătăţească securitatea cibernetică după ce un atac cibernetic major comis de un student în vârstă de 20 de ani a dezvăluit vulnerabilitatea celei mai mari economii a Europei.