Strategia de reformare a Justitiei a fost aprobata in prima lectura (Publika.TV)

Ministrul Justitiei, Oleg Efrim a prezentat in sedinta din 03 noiembrie 2011 a Parlamentului proiectul de lege privind aprobarea Strategiei de reformare a sectorului justitiei pentru anii 2011-2016.
Epoch Times România
04.11.2011

Ministrul Justitiei, Oleg Efrim a prezentat in sedinta din 03 noiembrie 2011 a Parlamentului proiectul de lege privind aprobarea Strategiei de Reformare a Sectorului Justitiei pentru anii 2011-2016.

Timp de mai bine de ora deputatii i-au pus intrebari referitoare la Strategie si implementarea acesteia, cele mai multe vizand actele de coruptie in sistem. Dupa mai multe dezbateri si luari de cuvant, proiectul a fost aprobat in prima lectura cu votul a 53 de deputati din Alianta. Fractiunea PCRM a lipsit din sala, relateaza Publika.TV.

Potrivit ministrului Justitiei, Strategia prevede o reforma drastica in domeniu iar unul din obiectivele principale ale acesteia este promovarea principiului tolertantei zero fata de orice act de coruptie.

Mai mult ca atat, pentru implementarea reformei va fi necesara modificarea unor prevederi din Constitutie.

"Din pacate, modificarea Constitutiei nu depinde exclusiv de Ministerul Justitiei. De aceea, principalele schimbari in domeniul Justitiei sunt incluse pentru anii 3, 4 si 5 ai Strategiei", a precizat Oleg Efrim.

Totodata, in procesul de reformare a sistemului, Guvernul mizeaza mult pe sprijinul partenerilor de dezvoltare externi, in special la capitolul sprijin financiar dar si recomandari din partea expertilor.

"Cat de bune nu sunt legile, daca ele nu se aplica si nu se intampla nimic dupa aceasta neaplicare, nu putem sa vorbim despre Justitie. Avem o groaza, un numar mare de oameni onesti care isi fac datoria...", a mai mentionat ministrul justitiei.

Cu toate ca deputatii au ajuns la concluzia ca Strategia este in mare parte una buna, totusi ei nu cred ca in 5 ani se va reusi solutionarea problemelor privind coruptia si redarea incredereii cetatenilor in justitie.

Insa, Oleg Efrim a declarat ca rezultatele vor fi resimtite in societate chiar dupa primul an al implementarii, specificand "reducerea cailor de atac pentru anumite categorii de cauze, reducerea costurilor in justitie pentru cetatenii de rand etc."

Mai mult, ministrul a punctat cei mai importanti pasi in vederea eliminarii coruptiei din activitatea angajatilor in sistem, si anume: "Primul este crearea conditiilor adecvate de munca pentru toti, cu o salarizare corespunzatoare. Alti pasi ar fi includerea si aplicarea pe larg a metodelor de prevenire a coruptiei, transparenta in procesele de numire, de promovare in cariera, raspunderea disciplinara si penala, excluderea imunitatii pentru actele de coruptie. Daca a comis un act de coruptie, trebuie sa se prevada si privarea de libertate".

Acesta a subliniat, insa, ca este impotriva practicii de epurare a oamenilor din sistem: "Nu pot sa admit ca vom da afara 90% din judecatori fara a avea un raspuns clar si argumente impotriva lor. Totusi, oamenii care trebuie sa plece vor pleca".

Reforma in domeniul Justitiei prevede si faptul ca fiecare judecator va avea posibilitatea de a sesiza direct Curtea Constitutionala cu privire la neconstitutionalitatea unor legi si hotarari. Un capitol aparte din Strategie este dedicat drepturilor omului, care include si drepturile minorilor in procesul de judecata si conditiile de detentie a acestora.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor