Stoltenberg evită să insiste asupra presupuselor interferenţe ruseşti cu GPS-ul în timpul exerciţiului Trident Juncture

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg. (Captură Foto)
Andrei Popescu
13.11.2018

Când i s-a cerut să adopte o poziţie împotriva presupusei interferenţe ruseşti cu sistemul GPS în timpul recentului exerciţiu militar Trident Juncture al NATO, cel mai mare exerciţiu desfăşurat în decenii pe teritoriul norvegian, secretarul general al alianţei militare vestice, Jens Stoltenberg, a ales să nu perpetueze speculaţiile cu privire la implicare Rusiei şi a refuzat să intre în detalii.

NATO acordă o atenţie mai mare războiului radioelectronic şi şi-a mărit potenţialul în această sferă, a afirmat Stoltenberg referitor la funcţionarea eronată a sistemului de navigaţie GPS în timpul exerciţiului Trident, care s-a desfăşurat în Norvegia, unele zone ale Finlandei şi Suediei, în Atlanticul de Nord şi în Marea Baltică. De asemenea, Stoltenberg nu a abordat ipotezele lansate de oficiali finlandezi cu privire la presupusa implicare a Moscovei în incident.

“Au existat rapoarte similare în Norvegia, dar nu pot să împărtăşesc informaţii mai exacte”, a afirmat Stoltenberg la o conferinţă în Berlin. “Într-adevăr”, a adăugat el, “am văzut tot mai multe dispozitive cibernetice şi radioelectronice utilizate în timpul diverselor operaţiuni. Tratăm foarte serios toate aceste probleme pentru a fi capabili să răspundem războiului electronic şi pentru a ne perfecţiona capabilităţile, inclusiv în sfera cibernetică. Şi ne-am consolidat capabilităţile pentru a face faţă unor astfel de provocări şi ameninţări, inclusiv în timpul operaţiunilor militare”.

Exerciţiul Trident Juncture al NATO, care a implicat aproximativ 50.000 de soldaţi din peste 30 de ţări, inclusiv din Suedia şi Finlanda care nu sunt membre ale alianţei, a avut loc în perioada 25 octombrie – 7 noiembrie. În ultimele etape ale exerciţiului au fost raportate probleme de funcţionare GPS-ului în nordul Finlandei. De atunci, oficiali finlandezi de rang înalt, inclusiv premierul Juha Sipila, au sugerat că interferenţele au fost intenţionate şi că Moscova s-ar putea să fi iniţiat operaţiuni de bruiaj pentru a-şi demonstra capabilităţile. În schimb, Dmitri Peskov, purtător de cuvânt al Kremlinului, a negat acuzaţiile că Moscova ar fi avut de a face cu funcţionarea eronată a sistemului GPS în timpul exerciţiului NATO.

De asemenea, compania aeriană norvegiană Widerøe a confirmat că piloţii săi s-au confruntat cu bruierea GPS-ului. Dar compania a precizat că piloţii de la bordul avioanelor civile au la îndemână câteva sisteme de urgenţă pentru cazurile în care se pierde semnalul GPS.

Între timp, preşedintele finlandez Sauli Niinisto s-a alăturat unui grup de zeci de politicieni finlandezi care cer o investigaţie asupra presupusei interferenţe ruseşti.

“Consider că există dispozitive tehnice care ar trebui să fie capabile să determine sursa interferenţei şi, apoi, ar trebui să ne exprimăm punctele de vedere asupra acelui lucru, chiar şi mai ferm”, a declarat Niinisto pentru reţeaua naţională de televiziune Yle.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor