Stelian Tănase umblă la topor: anunţă că TVR News, TVR 3, TVR HD şi TVR Moldova ar putea fi închise
alte articole
Puternic susţinut de PSD pentru funcţia de preşedinte-director general al Televiziunii Române (SRTv), Stelian Tănase, validat ieri în funcţie de Parlament, a declarat marţi că TVR News, TVR 3, TVR HD şi TVR Moldova sunt în afara Legii 41 de funcţionare şi organizare a srtv, sugerând că este posibilă închiderea lor, însă nu a fost luată încă o decizie în acest sens.
"Legea 41 prevede doar patru canale, 1, 2, TVR Internaţional şi staţiile locale. Restul sunt în afara legii. Luăm în calcul să revenim la cadrul legal, aşa cum a fost el desenat de Parlament în 1994. Despre TVR News nu se spune nimic, despre TVR 3 nu se spune nimic, despre TVR HD şi TVR Moldova nu se spune nimic şi legea-i lege. Dar sunt discuţii între noi, nu s-a luat nicio decizie", a declarat Stelian Tănase pentru Mediafax.
Întrebat dacă ia în calcul închiderea acestor televiziuni, care nu apar menţionate în Legea 41, Stelian Tănase a declarat că ce îşi doreşte conducerea SRTv este strict "respectarea legii", închiderea celor patru posturi TV fiind deocamdată la stadiul de "discuţii pe coridor".
Reamintim că Stelian Tănase a fost validat luni, de plenul reunit al celor două Camere ale Parlamentului, pentru funcţia de preşedinte al Consiliului de Administraţie al Societăţii Române de Televiziune (SRTv) cu 334 de voturi din cele 339 de voturi valabil exprimate.
Numirea lui Tănase vine după un interimat extrem de controversat la conducerea televiziunii de stat. Blamat de opinia publică pentru faptul că, în cadrul unei discuţii cu Sorin Ovidiu Vîntu, ocazionate de confruntarea TV între Mircea Geoană şi Traian Băsescu în preajma prezidenţialelor din 2009, i-a etichetat pe români drept nişte Grivei din spatele sticlei, politologul Tănase şi-a atras, prin modul în care a condus TVR-ul, oprobiul subordonaţilor săi.
Pe Internet circulă, din luna mai, o petiţie prin care se cere demiterea lui Tănase din fruntea TVR-ului, reproşându-i-se lipsa de viziune managerială, politica dictatorială şi, concret, faptul că încurajează măsura reducerii salariilor angajaţilor cu 25%, în timp ce colaboratorii din afara instituţiei sunt plătiţi cu sume deosebit de consistente. Mai mult, la TVR au avut loc proteste, angajaţii au declanşat grevă japoneză iar recent, instituţia pe care o conduce Tănase a fost afectată şi de un scandal legat de cenzurarea unui interviu al preşedintelui Băsescu, scos de la difuzare, fără vreo explicaţie sau vreun preambul, cu mai puţin de o oră înainte de a fi difuzat.