Statutul parlamentarilor, pe masa lui Băsescu. Luni va decide dacă îl promulgă

O decizie în privinţa promulgării Statutului parlamentarilor va fi anunţată luni, după cum a promis preşedintele Traian Băsescu la declaraţiile de duminică.
Parlament, Senatul României, dezbateri în plen (Epoch Times România)
Cristina Boiangiu
04.02.2013

O decizie în privinţa promulgării Statutului parlamentarilor va fi anunţată luni, după cum a promis preşedintele Traian Băsescu la declaraţiile de duminică. Şeful statului are trei variante: fie trimite modificările la Statut la Curtea Constituţională, fie le retrimite în Parlament sau promulgă actul, în varianta în care a fost aprobat de aleşi.

Dacă modificările vor fi retrimise în Parlament, decizia va fi luată nu pentru "a şicana pe cineva", ci datorită experienţei pe care o are de a lucra cu Uniunea Europeană, a precizat Băsescu.

"Se lucrează la analiză, e o analiză foarte atentă, pentru că nu putem contesta înscrisurile din Constituţie. Ce e scris în Constituţie trebuie respectat. Pe de altă parte, trebuie văzut dacă mecanismul propus de Parlament nu creează confuzii în modul de abordare şi nu obstrucţionează justiţia", a precizat preşedintele.

Chiar dacă va retrimite modificările în Parlament, şeful statului e de părere că se va ţine cont de observaţiile sale.

"În ceea ce priveşte trimiterea înapoi, eventual, nu ştiu dacă asta voi face, chiar după ce terminăm conferinţa de presă (n.r. de duminică) o să intru în discuţii cu toată analiza, să ştiţi că de cele mai multe ori Parlamentul a ţinut cont de observaţiile pe care le-am făcut fie că au fost pe constituţionalitate sau pe oportunitate. Deci, nu cred că au vreun motiv să nu ţină cont, având în vedere că, dacă eventual voi trimite legea înapoi pentru clarificări, o trimit datorită experienţei pe care am dobândit-o în a lucra cu UE, nu de dragul de a şicana pe cineva", a mai declarat Băsescu.

Sub monitorizarea CE

Modificările la Statutul parlamentarilor reprezintă un pas în direcţia cea bună, însă Comisia are încă semne de întrebare şi va monitoriza rezultatele procesului cu multă atenţie, a declarat recent purtătorul de cuvânt al CE, Mark Gray.

„După cum ştiţi, aceste modificări abia au fost adoptate, credem că reprezintă un pas în direcţia cea bună, dar avem încă nişte semne de întrebare. Aceste prime măsuri fac parte dintr-un pachet care trebuie aplicat şi există nişte îndoieli semnificative în legătură cu acest proces şi noi vom monitoriza rezultatele lui cu multă atenţie”, a precizat purtătorul de cuvânt al CE.

Proiectul de modificare a Statutului parlamentarilor a fost adoptat, pe 22 ianuarie, cu 309 voturi „pentru”, 56 de voturi „împotrivă" şi două abţineri.

„Deputatul sau senatorul aflat în conflict de interese, constatat prin hotărâre judecătorească definitivă şi irevocabilă se sancţionează disciplinar cu interzicerea participării la lucrările Camerei din care face parte deputatul sau senatorul pe o perioadă de cel mult 6 luni”, se arată în Statutul modificat.

Cererea de reţinere, arestare sau percheziţie a parlamentarilor va trebui să conţină „indicarea cazului prevăzut în Codul de procedură penală şi motivele concrete şi temeinice care justifică luarea măsurii preventive sau dispunerea percheziţiei”.

Preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, a precizat că prin modificările Statutului ”se aduc clarificări exact acolo unde au fost făcute menţiuni de către Comisia Europeană”.

”Modificările aduse săptămâna trecută Statutului deputaţilor şi senatorilor aduc clarificări exact acolo unde au fost făcute menţiuni de către Comisia Europeană. Am adoptat reguli clare în ceea ce îi priveşte pe parlamentarii găsiţi în stare de incompatibilitate, am prevăzut sancţiuni pentru cei care sunt în conflict de interese şi am adus lămuriri în privinţa situaţiilor de imunitate”, a menţionat Zgonea.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor