Ce decizii a luat Comisia pentru Statutul parlamentarilor
alte articole
Comisia pentru Statutul senatorilor şi deputaţilor s-a întrunit luni seară pentru a dezbate modificările la statut, reuniune la care presa nu a avut acces. Preşedintele Comisiei pentru Statut, Gabriel Vlase, a invocat o prevedere din Regulamentul celor două Camere ale Parlamentului în care se arată că şedinţele nu sunt publice.
"Şedinţele comune ale Comisiilor nu sunt publice. În mod excepţional, Comisiile permanente sesizate în fond pot hotărî ca la dezbaterile lor să fie invitaţi şi specialişti ai unor autorităţi publice, reprezentanţi ai presei, precum şi condiţiile în care lucrările pot fi transmise la radio sau televiziune, dacă acest lucru nu aduce atingere unor interese naţionale care recomandă păstrarea secretului dezbaterilor, prevede articolul 11 din Regulamentul celor două Camere", a declarat Vlase.
Forma finală a proiectului privind modificările la Statutul senatorilor şi deputaţilor a fost prezentată după încheierea şedinţei. Proiectul respectiv urmează să fie supus la vot marţi, în plen.
Proiectul a primit avizul Comisiilor juridice din Parlament, cu amendamente şi cu unele obiecţii de neconstituţionalitate.
Ce propuneri s-au menţinut
Comisia de statut a decis să păstreze modificările la actul respectiv în cazul solicitărilor de arestare, reţinere sau percheziţie care "trebuie să conţină indicarea cazului prevăzut de Codul de procedură penală şi motivele concrete şi temeinice, care justifică luarea măsurii preventive sau dispunerea percheziţiei". În baza acestei solicitări, parlamentarii pot decide, la nivelul comisiei de specialitate, în cel mult trei zile, recomandarea pe care o fac plenului.
Membrii Comisiei au mai hotărât să păstreze amendamentul preşedintelui Comisiei Juridice din Senat, Tudor Chiuariu, care a cerut eliminarea prevederii prin care mandatul înceta la data rămânerii definitive, prin neatacare, a raportului ANI. Iniţial, mandatul de senator sau deputat înceta "la data rămânerii definitive, prin neatacare, a raportului ANI de constatare a incompatibilităţii".
A mai fost eliminată şi prevederea potrivit căreia "mandatul unui senator sau deputat încetează la data rămânerii definitive şi irevocabile a hotărârii judecătoreşti prin care se constată existenţa unei averi nejustificate şi a stării de incompatibilitate".
Dacă se va aproba această formă, mandatul unui senator sau deputat va înceta, din motive ce ţin de incompatibilitate, la data menţionată în cuprinsul demisiei pentru incompatibilitate, la data adoptării unei hotărâri a Camerei din care face parte parlamentarul sau la data rămânerii definitive şi irevocabile a hotărârii judecătoreşti prin care se respinge contestaţia la raportul ANI prin care s-a constatat incompatibilitatea.
Fără rude la cabinetele parlamentare
Comisia de Statut a fost de acord cu prevederea prin care este interzisă angajarea rudelor la cabinetele parlamentare. În schimb, se permite reangajarea, la dobândirea unui nou mandat, a personalului avut anterior. Motivul invocat a fost faptul că în legislaţia în vigoare privind conflictul de interese parlamentarul care şi-ar angaja foştii angajaţi s-ar putea afla sub incidenţa legii.
"Angajaţii cu carte de muncă sau contract civil al unui Birou parlamentar pot fi reangajaţi în biroul aceluiaşi deputat sau senator şi în noul mandat, în cazul realegerii acestuia", se arată în proiectul de lege.
La cabinetele parlamentarilor nu se vor putea angaja membrii familiei acestora ori rudele/afinii acestora până la gradul al III-lea.
Conflictul de interese
Comisia pentru Statut a mai adoptat un amendament prin care se defineşte conflictul de interese în cazul parlamentarilor. Amendamentul modifică un nou articol introdus de iniţiatori prin care se preciza că, în cazul unei decizii privind conflictul de interese adoptată de ANI şi rămasă definitivă, parlamentarul poate fi sancţionat disciplinar cu interzicerea participării la activităţile din Parlament pentru cel mult 6 luni.
"Există un conflict de interese atunci când un deputat şi/sau un senator are un interes personal care ar putea influenţa nepermis exercitarea funcţiilor sale. Nu există conflict de interese atunci când deputatul şi/sau senatorul beneficiază de un avantaj prin simplul fapt că face parte din populaţie ca ansamblu sau dintr-o categorie extinsă de persoane", se arată în proiect.
Raportul Comisiei pentru statut urmează a fi supus votului plenului Parlamentului în şedinţa de marţi.