Noi acte de violenţă ale cartelurilor mexicane

Poliţişti mexicani în timpul unor descinderi, 2 august 2013. (Pedro PARDO / AFP / Getty Images)
Andrei Pricopie
04.11.2013

Treisprezece persoane au fost ucise duminică în schimburi de focuri în oraşul mexican de nord-est Matamoros, într-una dintre cele mai recente izbucniri de violenţă dintr-o zonă deja devastată de cartelurile drogurilor, a raportat luni Reuters.

Trei lupte armate au avut loc în Matamoros, două purtându-se între membrii cartelurilor şi forţele armate mexicane, potrivit unui comunicat al guvernului statului Tamaulipas.

În urma schimbului de focuri cu puşcaşii marini mexicani, opt persoane şi-au pierdut viaţa în luptă, la scurt timp după ce patru bărbaţi şi o femeie au fost ucişi într-un conflict anterior între grupuri armate neidentificate, a informat guvernul.

Niciunul dintre cei morţi nu au fost încă identificaţi.

Căutând să deţină controlul asupra rutelor de trafic de droguri în Statele Unite, cartelurile au fost în ultimii ani responsabile pentru o mulţime de masacre, lupte şi răpiri în Tamaulipas, oferind statului o reputaţie dezastroasă. Tamaulipas este cunoscut ca fiind unul dintre cele mai periculoase state din Mexic.

Preşedintele Enrique Pena Nieto a preluat mandatul în decembrie angajându-se să elimine violenţa dintre bande, care a luat aproximativ 80.000 de vieţi de la începutul anului 2007, dar părţi din Mexic sunt încă chinuite în mod regulat de împuşcături şi execuţii.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor