Canabisul face victime în rândul ţăranilor albanezi

(Justin Sullivan/Getty Images)
Loredana Diacu
02.11.2013

În Albania canabisul face victime nu printre consumatorii de droguri, ci printre cei care lucrează la recoltarea lui. Aproximativ 700 de persoane s-au prezentat în ultimele două săptămâni la spital, în sudul Albaniei, cu simptome de intoxicare, după ce au lucrat la recoltarea canabisului pe câmp.

"Cel puţin 700 de persoane, majoritatea femei, s-au prezentat în ultimele săptămâni la Spitalul din Gjirokastra (sud) cu simptome de intoxicare acută cu canabis", a declarat Hysni Lluka, medic la respectivul spital albanez.

Medicul a atras atenţia asupra faptului că dintre persoanele care au solicitat asistenţă medicală fac parte şi copii mai mici de 15 ani.

"Toţi pacienţii aveau aceleaşi simptome: stări de vomă, dureri de stomac, probleme cardio-vasculare - cauzate de culegerea de canabis", a explicat doctorul Lluka, citat de Mediafax.

Oamenii s-au intoxicat cu canabis pe câmpurile din apropierea satului Lazarat, principalul furnizor de canabis din Albania. Pacienţii care s-au prezentat la spital, plătind scump pentru banii câştigaţi cu greu, au vârste cuprinse între 14 şi 65 de ani, iar 40% dintre ei sunt adolescenţi.

Se estimează că în jur de 2.000 de persoane participă la culegerea canabisului pe câmpurile din apropiere de Lazarat, sat situat la 240 de kilometri sud de Tirana, în apropierea frontierei dintre Albania şi Grecia.

Cultivarea plantelor de canabis pentru producerea marijuanei, haşişului şi uleiului de canabis este o practică ce se extinde tot mai mult în ţările balcanice.

Macedonia este principalul cultivator de canabis al Europei, după Olanda, majoritatea recoltei mergând către "export". O foarte mică parte a plantelor recoltate sunt pentru consumul cetăţenilor albanezi. În 2012, marina italiană a confiscat peste cinci tone de marijuana ce provenea din Albania.

Lazarat, locul unde s-au semnalat cele 700 de cazuri de îmbolnăvire, este considerat drept capitala canabisului din Albania. Acolo se cultivă o specie nouă şi puternică de plantă provenită din Olanda.

Oficialităţile sunt la curent cu existenţa plantaţiilor de canabis din Lazarat. În iulie 2012, unităţile speciale ale poliţiei albaneze au intrat în sat, fiind primiţi cu focuri de armă de către locuitori, informează setimes.com. Poliţiştii au distrus peste 6.000 de plante şi au arestat două persoane. În acest an, însă, câmpurile au fost pline cu cannabis din nou.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor