Statul e obligat să aştepte 10 zile înainte de a decide alt curs pentru Oltchim, spune Chiţoiu

Daniel Chiţoiu (Mihuţ Savu / Epoch Times)
Epoch Times România
24.09.2012

Daniel Chiţoiu, ministrul economiei, a spus că statul este obligat de lege să aştepte 10 zile timp în care Dan Diaconescu să plătească banii pentru acţiunile Oltchim şi de abia apoi poate decide că licitaţia nu este validă.

Ministrul Economiei a punctat că nu este vina Guvernului dacă privatizarea Oltchim eşuează.“Eşuează doar în cazul în care dl Diaconescu nu vine şi plăteşte preţul pe acţiuni şi nu îşi asumă toate obligaţiiile din oferta de cumpărare. (…) De ce să fie vina Guvernului dacă cumpărătorul care a câştigat o licitaţie nu vine să plătească preţul acţiunilor şi să vină cu celelalte condiţionalităţi din oferta de cumpărare asumată personal”, a spus Chiţoiu.

El a explicat faptul că nu putea fi prevăzută actuala situaţia în care Dan Diaconescu nu doreşte semnarea contractului “atâta timp cât a prezentat scrisoarea de bonitate şi atât timp cât în oferta de cumpărare care va fi făcută publică după expirarea termenului legal s-a angajat şi a garantat ferm că deţine disponibilităţile băneşti pentru preţul acţiunilor şi investiţiile următoare”.

Chiţoiu a precizat că legea obligă Ministerul Economiei să aştepte 10 zile, timp acordat pentru semnarea contractului.
“Sunt obligat de lege şi obligat de caietul de sarcini să aşteptăm cele 10 zile, termenul limită de semnare a contractului de vânzare cumpărare (…) Vom lua o decizie dacă nu vine să semneze contractul de vânzare - cumpărare şi nu vine să plătească preţul acţiunilor”, a mai adăugat acesta.

El a precizat, de asemenea, că nu i-a fost adus niciun reproş în cadrul şedinţei Biroului Politic Central al PNL.

Ponta, Chiţoiu şi ministrul de Finanţe, Florin Georgescu, vor discuta luni după-amiază la Guvern despre situaţia Combinatului. Guvernul nu a anunţat încă oficial ora reuniunii.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor