Statuia Lupoaicei a fost mutată în Piaţa Roma

Primarul general al Bucureştiului, Sorin Oprescu, şi cel al Romei, Giovanni Alemanno, au asistat, vineri seară, la ceremonia amplasării, în piaţa Sf. Gheorghe - al cărei nume a fost schimbat în Piaţa Roma - a monumentului restaurat al Lupoaicei, simbol al legăturii dintre capitalele României şi Italiei.
Cu acest prilej, Sorin Oprescu a mulţumit municipalităţii Romei pentru frumosul dar - Lupoaica cu gemeni - primit în urmă cu mai bine de 100 de ani, precum şi comunităţii italiene din România.
"Dorim ca solemnitatea de astăzi să ne aducă în memorie lucruri care ne unesc. Exprim dorinţa şi posibilitatea de a conlucra cu edilul Romei, pentru o mai bună înţelegere şi susţinere pentru importanta comunitate românească din Roma", a spus Sorin Oprescu.
El şi-a exprimat convingerea că statuia Lupoaicei va fi admirată de toţi bucureştenii care îşi vor stabili ca punct de întâlnire acest loc.
"Motivul pentru care ne aflăm, aici, este să vă amintim rădăcinile noastre antice", a spus primarul Romei, Giovanni Alemanno, arătând că statuia Lupoaicei este un simbol comun - Imperiul Roman - "atât de vechi şi de important, un simbol ce reprezintă tinereţea Europei, o Europă unită, care respectă identitatea fiecărui popor, identitatea fiecărui oraş şi stat".
Oaspetele italian a relevat, în continuare, strânsele relaţii economice dintre cele două ţări, în condiţiile în care în Italia muncesc şi trăiesc 1,5 milioane de români, iar în România operează 28.000 de societăţi italiene. "Un schimb şi o cooperare economică în care trebuie să investim în viitor", a subliniat primarul Romei.
Alemanno şi-a exprimat speranţa că, în viitor, Italia şi România, dar şi celelalte popoare occidentale vor reuşi să depăşească, împreună, "printr-o colaborare puternică, această importantă criză financiară".
La încheierea festivităţii, cei doi primari au făcut schimb de plachete care să le amintească de eveniment.
La ceremonie a participat şi ambasadorul Italiei la Bucureşti, Mario Cospito.
Statuia reprezintă Lupoaica despre care se spune că i-ar fi alăptat pe Romulus şi Remus, întemeietorii oraşului Roma. Ea este o copie a celebrului monument roman "Lupa Capitolina" şi a fost dăruită bucureştenilor de Municipalitatea Romei în anul 1906, cu ocazia aniversării a 25 de ani de la încoronarea regelui Carol I ca domnitor al României şi a 1.800 de ani de la cucerirea romană a Daciei. Copia din bronz a fost realizată de un sculptor grec anonim.
Iniţial, statuia a fost aşezată pe un piedestal din piatră, care purta acronimul SPQR (Senatus Populus Que Romanus, Senatul şi Poporul Roman), acronim ce se regăseşte şi pe statuia relocată, ea fiind amplasată mai întâi în incinta Arenelor Romane din Parcul Carol I (la 7 septembrie 1906), apoi (în 1908) în Piaţa Sf. Gheorghe (care atunci se numea Piaţa Romei).
În anul 1931, statuia a fost mutată pe Dealul Mitropoliei, în 1965 în mijlocul părculeţului din Piaţa Dorobanţi, iar în 1977 în Piaţa Romană.