Statele Unite demarează un proiect de dezvoltare a societăţii civile din România
alte articole
A venit rândul societăţii civile din România să primească sprijinul Statelor Unite, sugerează iniţiatorul RomâniaOne, Don Lothrop, într-un amplu interviu acordat în exclusivitate pentru Hotnews.
”America a părăsit regiunea în 2006, a pasat-o UE. Ne întoarcem”, a afirmat Lothrop, un om de afaceri american influent care susţine dezvoltarea societăţii civile prin intermediul RomâniaOne, pe fondul unei extinderi a Rusiei în spaţiul din Europa de Est.
”Primul lucru la care m-am gândit a fost România. Nu trăiesc în Ungaria. M-am gândit în primul rând la acest loc. Pentru că în continuare avem un guvern care nu-şi ridică poporul. Pentru a înfiinţa o companie aici, e mai uşor să mergi la Londra decât să stai în ţara ta, din cauza birocraţiei. Nu avem un sistem care construieşte şosele pentru ca oamenii să facă mai uşor comerţ, nu avem un sistem care să ridice poporul. Ci îi pune la pământ”, a declarat Lothrop, confirmând afirmaţiile secretarului adjunct al Departamentului de Stat Victoria Nuland de săptămâna trecută care vizau liderii din Europa Centrală şi de Est.
Lothrop explică faptul că România are potenţialul să adopte o structură de dezvoltare asemănătoare Coreei de Sud sau Taiwanului, care au depăşit cu mult câştigul pe cap de locuitor comparativ cu puterile regionale Rusia şi China.
”În România nu e democraţie. Pentru mine, un lucru interesant este ca (Viktor) Orban şi oameni de aici spun ca Rusia şi China sunt modelul de urmat. Ruşii şi chinezii sunt mai săraci ca românii! Modelul este Taiwan, este Coreea de Sud. Sunt ţări mici unde oamenii câştiga, în medie, 22-24.000 de dolari pe an. În China, media este de 6.000. La urma urmei, e vorba de prosperitate. Oamenii din Taiwan câştigă de patru ori mai mult decât cei din China, ei ar trebui să fie modelul. Iar în acele ţări, democraţiile sunt caracterizate de birocraţii foarte eficiente: fără perioade lungi de aşteptare; cu o infrastructură foarte bună, care îţi permite să te mişti; cu sisteme judiciare de mare încredere; cu sisteme politice deschise, unde e uşor să înfiinţezi un nou partid; cu o societate civila care încurajează gândirea; cu instituţii de învăţământ foarte bune. Nu găsim aceste lucruri în România, încă. Dar aceasta este legătura între democraţie şi prosperitate. Iar chinezii şi ruşii nu o fac şi nici aici nu o facem, încă”, a adăugat acesta.
Românii sunt oameni de încredere care soluţionează creativ probleme şi care învaţă rapid, afirmă Lothrop, dar conducerea ţării s-a aflat mult timp sub influenţa Rusiei şi a neglijat dezvoltarea societăţii civile şi a culturii. Pe fondul tensiunilor din regiune, SUA va avea o influenţă foarte mare aici iar proiectul RomâniaOne va sprijini acest obiect.
”Influenţa Americii aici va fi foarte mare. Pentru că acolo unde vin mulţi soldaţi de-ai noştri vin şi mulţi reporteri şi se schimbă poziţia comutatorului de lumină, se aprinde becul. În pofida a ceea ce ne place să credem, America a părăsit regiunea în 2006, a pasat-o UE. Ne întoarcem. Acesta este un lucru. Al doilea lucru, care este foarte important şi care a fost spus de preşedintele Obama, este ca democraţia nu înseamnă doar alegeri, înseamnă şi societate civilă. Şi din ce văd în rândul tinerilor de 20 de ani, cultura se schimba, aceştia sunt acum foarte dornici să se ofere ca voluntar, să se implice. De aceea am creat România One, pentru că oamenii trebuie să înţeleagă mai întâi ce înseamnă democraţia: un grup de cetăţeni - ne spunem societate - care ştiu multe lucruri şi care-şi asuma responsabilitatea să vină cu soluţii pentru probleme şi să responsabilizeze guvernul. Asta fac oamenii într-o democraţie. Nu avem o cultura în acest sens, încă, aici în România. Cei mai mulţi romani nu ştiu legea, mulţi politicieni şi poliţişti nu ştiu legea. Dar trebuie să învăţăm legea”, a declarat acesta.
Totuşi, acest parcurs va depinde în mare măsură de cultura societăţii civile şi de gradul său de implicare. Acesta ar trebui să fie scopul proiectului RomâniaOne. Să sprijine coeziunea societăţii civile şi să o educe într-o direcţie ce-i va permite să combată corupţia din sistem într-un mod eficient
”România One va dezvolta o aplicaţie cu o serie de module ce-ţi va spune legea, te sprijină să formezi un grup - pentru că societatea civilă funcţionează pe baza de grupuri, te sprijină să pui pe hârtie o idee bine concepută, nu doar critici sau plângeri. Şi-ţi permite să o faci publică. Niciodată, în ţara asta, nu câştigi dacă te lupţi pe cont propriu, cu uşa închisă, rugând un oficial al guvernului să facă ceva. De obicei, câştigi dacă ştii legea, acţionezi în grup şi ai o idee pusă la punct şi o faci publică. Dacă mergi pe site-ul România One, Romaniaone.org, descriem acolo ce facem, vezi primul modul cu studii de caz, vom spune poveştile unor grupuri care au o idee constructivă, nu doar o critică sau plângere, grupuri ce se implică în luptă şi câştigă. Multe dintre acestea apar în stradă”, a declarat acesta.