Statele Unite au lansat o serie de atacuri aeriene asupra Statului Islamic

Avioanele militare ale NATO au fost ridicate de două  ori începând de luni pentru a intercepta avioanele militare ruse care au  zburat deasupra Mării Baltice.
Avioanele militare ale NATO au fost ridicate de două ori începând de luni pentru a intercepta avioanele militare ruse care au zburat deasupra Mării Baltice. (MARCELLO PATERNOSTRO / AFP / Getty Images)

Statele Unite au efectuat, sâmbătă, o serie de atacuri aeriene împotriva poziţiilor Statului Islamic de pe teritoriul Irakului, în apropiere de capitala kurdă Arbil şi de barajul Mosul, relatează Reuters.

Barajul Mosul, cel mai mare din Irak, a căzut sub controlul militanţilor Statului Islamic la începutul acestei luni. Controlul asupra barajului ar putea da posibilitatea extremiştilor suniţi să inunde mai multe oraşe şi să întrerupă apa şi electricitatea în zonă.

După ce Statul Islamic a capturat oraşul nordic Mosul, în iunie, avansul rapid la graniţele Kurdistanului a alarmat Bagdadul şi a determinat atacurile aeriene ale Statelor Unite de săptămâna trecută.

”Cele nouă atacuri aeriene efectuate până acum au distrus sau deteriorat patru autovehicule blindate şi şapte vehicule militare, două Humvee şi un vehicul blindat”, a declarat Centrul de Comandă.

Atacurile au fost efectuate cu avioane de vânătoare şi drone. ”Toate aparatele de zbor au ieşit din zona de atac în condiţii de siguranţă”.

Centrul de Comandă a anunţat că atacurile au ca scop sprijinirea eforturilor umanitare în Irak şi protejarea personalului şi a bazelor americane din regiune.

Irak s-a scufundat în cele mai grave violenţe începând cu războiul sectar din 2006-2007, după ce extremiştii Statului Islamic au cucerit teritorii mari din nordul şi vestul ţării, forţând sute de mii de persoane să fugă din calea violenţelor.

Statul Islamic a capturat şi o treime din Siria şi încearcă să formeze un ”califat” peste graniţele naţionale trasate de europeni în urmă cu un secol.

După ce premierul irakian Nuri al-Maliki şi-a anunţat retragerea, oficialii americani au anunţat că Statele Unite vor accelera furnizarea de ajutor militar şi economic destinat Irakului dacă noua conducere a ţării va fi mai implicată.