Statele Unite ar putea relaxa restricţiile impuse Cubei (experţi)
alte articole
În condiţiile unui regim cubanez 'în tranziţie', cu o opinie publică americană mai puţin conservatoare şi în perspectiva summit-ului panamerican din 2015, preşedintele Barack Obama ar putea relaxa măsurile impuse de SUA Cubei decenii la rând, conform mai multor experţi din cele două ţări, relatează AFP.
'Mă aştept ca Obama să ia măsuri cu privire la Cuba', a afirmat analistul american Philip Peters, de la Cuba Research Center, sâmbătă la încheierea unui seminar privind Cuba, organizat de revista catolică 'Espacio Laical', una dintre puţinele publicaţii independente permise de regimul comunist cubanez.
'Obama nu a răspuns încă la propria întrebare, şi ne gândim că va face acest lucru curând', a adăugat expertul făcând referire la discursul preşedintelui american din 8 noiembrie anul trecut, când susţinea că Statele Unite trebuie să 'îşi revizuiască politica faţă de Cuba'.
Conform cubanezului Arturo Lopez-Levy, de la Universitatea Denver din Colorado, Obama are în faţă o ţară care a trecut de la 'o naţiune comunistă blocată în logica războiului rece la o ţară în tranziţie'.
'Din ce în ce mai mult imaginea Cubei este cea a unei ţări în tranziţie', susţine cadrul universitar cubanez Arturo Lopez-Levy făcând trimitere la un studiu al 'Atlantic Council', publicat în februarie, care sublinia faptul că 56% dintre americani susţin normalizarea relaţiilor între cele două state. În Florida trăiesc 1,5 milioane de cubanezi, fiind cea mai mare comunitate a diasporei cubaneze.
Părerile celor doi experţi coincid asupra măsurilor pe care le-ar putea adopta Obama: o relaxare a restricţiilor de călătorie pentru americani în Cuba şi retragerea Cubei de pe lista Departamentului de Stat a ţărilor care sponsorizează terorismul, pe care Cuba figurează alături de Sudan, Iran şi Siria.
Prezenţa Cubei pe această listă a Departamentului de Stat privează, în mod special, regimul cubanez de orice sprijin din partea instituţiilor financiare internaţionale.
Din raţiuni de politică internaţională, aceste măsuri ar putea fi adoptate rapid, înainte de summitul Americilor, prevăzut să se desfăşoară în 2015 în Panama. Deja marginalizate în ianuarie anul acesta la summitul celor 33 de ţări ale Comunităţii Americii Latine şi a Statelor din Caraibe (CELAC), Statele Unite riscă să fie boicotate la reuniunea din Panama de numeroase ţări dacă Havana va fi exclusă, explică AFP.