'Stările sufleteşti' ale curcanilor i-au inspirat pe cercetători în crearea unui inedit detector de substanţe chimice

(Justin Sullivan / Getty Images)
Epoch Times România
06.02.2014

Natura este o inepuizabilă sursă de inspiraţie. Astfel, modul în care curcanul îşi manifestă emoţiile, făcând să varieze culoarea capului şi gâtului său, a inspirat crearea unui detector capabil să semnaleze prezenţa diverselor molecule chimice în aer, relatează publicaţia franceză Le Point.

Invenţia, pusă la punct de o echipă condusă de profesorul Seung-Wuk Lee, de la Universitatea din California, ar putea avea multiple utilizări. În domeniul securităţii, ea ar permite descoperirea cu uşurinţă a unor substanţe toxice sau explozive, iar în cel al sănătăţii - semnalarea, în aerul expirat, a unor molecule identificate ca markeri ai anumitor boli.

Cercetătorii au încercat, iniţial, să înţeleagă în ce mod pielea de pe capul şi gâtul curcanului poate varia de la roşu spre alb, trecând prin albastru, în funcţie de gradul de excitare sau de furie al animalului. Explicaţia constă în cantitatea impresionantă a unei proteine fibroase, colagenul, prezent în pielea curcanului şi irigată de numeroase vase sangvine. Atunci când animalul este agitat, vasele se contractă şi se dilată, făcând să varieze spaţiul dintre fibrele de colagen şi, în acelaşi timp, modul în care pielea lui absoarbe culori din spectrul de lumini.

Echipa condusă de Seung-Wuk Lee, care a publicat recent rezultatul studiului său în revista Nature, a reuşit să imite acest mecanism. Pentru aceasta, oamenii de ştiinţă au folosit virusul bacteriofag M13, inofensiv pentru om, care prezintă o structură filamentoasă vecină cu cea a fibrelor de colagen prezente în pielea curcanului.

Depuse în pachet pe un suport, aceste virusuri se dilată şi se contractă de manieră diferită, schimbându-şi în acelaşi timp culoarea, în funcţie de moleculele prezente în aerul înconjurător. Rezultatul: un cod de culori ce permite depistarea prezenţei de hidrocarburi cum este metanolul, de solvenţi toxici precum hexanul şi chiar de explozivi precum TNT-ul. O simplă aplicaţie pentru smartphone ar putea fi suficientă pentru lecturarea lui. Aproape la fel de simplu şi de puţin costisitor ca şi verificarea calităţii apei din piscină, conchide Le Point.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor