Stanomir: Trebuie să facem eforturi disperate, precum ucrainenii, de a ne salva ţara! Altfel ajungem un satelit al Rusiei

Statul român trebuie să facă eforturi disperate, precum ucrainenii, pentru a ne salva ţara, astfel încât să nu ajungem un satelit al Rusiei, a tras un semnal de alarmă, la postul Digi24, profesorul Ioan Stanomir, de la Facultatea de Ştiinţe Politice a Universităţii Bucureşti.
"Chiar şi noi trebuie să fim prudenţi în formulele pe care le utilizăm, pentru că există monitorizări şi, în momentul în care atingi un grad de respectabilitate intelectuală, cred că principala datorie este, cum bine aţi spus, să exerciţi prudenţă. Limbajul metaforic este minunat în artă, îndrăzneala este bună în artă. În politică, cum aţi spus, porneşti de la realităţi. Este clar şi – cum să mă exprim elegant pentru a-mi respecta angajamentul – o doză de dezacord şi de dispreţ între Statele Unite şi politicienii europeni, de ambele părţi. Pentru că, dacă am ascultat ce spun politicienii europeni, i-ar trata pe politicienii americani drept imbecili. Şi americanii îi tratează pe europeni ca pe nişte profitori. Mie mi se pare că este un dialog care spune ceva despre fiecare parte", a declarat Ioan Stanomir.
Politologul a subliniat că noi, românii, nu avem ce să căutăm în acest dialog, pentru că noi nu suntem nici profitori, nici imbecili, noi suntem o ţară mică, ce are nevoie disperată de sprijin american, ca atare, să-i lăsăm pe profitori şi pe imbecili să se certe între ei.
"România nu are, la ora actuală, marină – este o mare problemă. Iar zona economică exclusivă trebuie patrulată şi protejată. Fie că vorbim de peşte, de avuţia piscicolă, fie că vorbim de avuţia de gaze naturale şi de petrol, aceste lucruri trebuie protejate. Pentru că sunt, într-un fel, acoperite de suveranitatea statului român. Statul român este condus cum este. Şi, după toate aparenţele, cei care conduc statul român încă nu par să înţeleagă că pacea din Ucraina este mult mai departe decât putem gândi noi", a afirmat Ioan Stanomir.
Analistul a opinat că pacea din Ucraina s-ar putea să fie o pace la fel de înşelătoare cum este pacea dintre Caşmir şi India, în subcontinentul indian. Sau cum este pacea dintre cele două Corei. O pace armată.
"O pace care să fie, de fapt, o întrerupere temporară a conflictului, reluată oricând de alte conflicte viitoare. Este o circumstanţă pe care trebuie să o luăm în calcul. Şi aş mai spune ceva. Singura cale de a intra într-un dialog cu această administraţie imprevizibilă este să construieşti punţi de legătură economice. De aceea, implicarea Statelor Unite în afacerile României... Noi nu avem forţa sud-coreenilor sau taiwanezilor de a investi acolo. Dar trebuie să fim atenţi, să atragem investiţia americană aici, pentru că, până la urmă, marile puteri – îmi pare rău să o spun şi am fost de multe ori greşit înţeles – îşi ascund de multe ori..., folosesc marile idealuri pentru a-şi ascunde marile interese! Şi marile interese sunt promovarea intereselor strategice", a explicat Ioan Stanomir.
Şi atunci, politologul a apreciat că soluţia este ca "micile puteri să se lege de interesele marilor puteri pentru a supravieţui".
"Pentru că la noi este o chestiune foarte simplă. Noi, dacă pierdem aceste atuuri, devenim un satelit al Rusiei. Dorim asta? Unii poate că doresc. Cred că noi nu ne dorim şi, ca atare, trebuie să facem eforturi disperate, precum ucrainenii, de a ne salva ţara! Ucrainenii căutând să se salveze prin pace, după ce au reuşit să se salveze din război, iar noi încercăm să avem o politică externă şi internă credibilă şi să evităm, pe cât posibil, să creăm falii mai profunde decât sunt, la ora actuală, între noi şi Statele Unite. Cei care încurajează aceste falii nu fac un serviciu României, dimpotrivă!", a conchis Ioan Stanomir.