O premieră în justiţie: Represiunea ceauşistă este un "adevăr istoric" [Revista 22]

Gheorghe Ursu (descopera.ro)
Andrei Pricopie
30.03.2025

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) a admis în principiu cererile de revizuire împotriva sentinţelor penale prin care torţionarii dizidentului Gheorghe Ursu au fost achitaţi, potrivit Revista 22.

Pe 12 decembrie 2024, completul Înaltei Curţi compus din Oana Burnel – Preşedinte, Simona Elena Cîrnaru şi Rodica Aida Popa – Judecători, a admis în principiu cererile de revizuire formulate de Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Bucureşti şi de familia lui Gheorghe Ursu împotriva sentinţelor penale prin care torţionarii acestuia au fost achitaţi.

Cauza a fost trimisă Curţii de Apel Bucureşti, unde s-a stabilit termen de judecată pe 31 martie 2025 la ora 9:00.

Motivarea deciziei este un punct de cotitură în justiţia română. Pentru prima oară în 35 de ani, judecătorii au acceptat, ca adevăr istoric, că regimul Ceauşescu a fost represiv, şi că acest adevăr constituie premisa unor crime împotriva umanităţii.

Şi tot pentru prima dată în România postdecembristă, la aproape 20 de ani după condamnarea comunismului ca „regim ilegitim şi criminal” de către o comisie prezidenţială, o instanţă a determinat, pe baza opiniei experţilor de la IICCMER, Institutul Nicolae Iorga, a mărturiilor victimelor şi documentelor oferite de specialiştii de la CNSAS, că deşi represiunea politică a fost disimulată, ea a fost sistematică şi aplicată pe scară largă.

Mai mult, judecătorii stabilesc că acest adevăr istoric este o chestiune prealabilă din punct de vedere juridic, care nu mai trebuie dovedită în sala de judecată: instanţele, nefiind formate din specialişti în istorie, trebuie să accepte acest adevăr demonstrat de experţii din acel domeniu, bazat pe vasta documentaţie a instituţiilor abilitate în acest sens, cum sunt cele amintite mai sus.

Această decizie ar trebui să constituie un reper pentru celelalte procese ale represiunii ceauşiste: Braşov 1987, Revoluţia din 1989, victimele Securităţii anilor '70 şi '80.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor