Stanomir: La noi pensionarul este tratat ca un fel de insectă pe care o striveşti

Ioan Stanomir
Ioan Stanomir (Epoch Times România)

Principala provocare în România este să îţi păstrezi demnitatea atunci când cei din jurul tău şi statul fac tot ceea ce le stă în putinţă ca să ţi-o afecteze şi să ţi-o fure, a opinat miercuri politologul Ioan Stanomir, în cadrul unui interviu acordat Epoch Times. Profesorul Stanomir s-a declarat în special indignat, ba chiar scârbit, de modul în care le este lezată demnitatea pensionarilor chiar de către statul care ar trebui să le-o apere.

Declaraţiile lui Ioan Stanomir vin în condiţiile în care în spaţiul public a fost lansată ideea unei separări a vârstnicilor de familiile lor, chipurile pentru a-i proteja de infectarea cu coronavirus. Scenariul aparţine medicului Streinu-Cercel.

"Pe mine personal mă umple de scârbă această raportare pe care aproape toate regimurile din România au avut-o istoric la cei pe care îi numim generic pensionari. Pensionarul este, în primul rând, o categorie specifică României. Dacă vă uitaţi în alte societăţi democratice, cei care au muncit şi beneficiază de pensii private sau publice se află la momentul în care viaţa lor capătă alte dimensiuni. O dimensiune a reflecţiei, a bucuriei alături de ceilalţi. De exemplu, arta de a fi bunic, cum spunea un clasic francez. Unii au citit pe vremuri despre bunicii lui Ionel Teodoreanu. Ori, acest tip de imagine nu se suprapune peste imaginea pe care o proiectează statul român asupra “pensionarilor”. Pentru că la noi pensionarul este un fel de insectă pe care o striveşti, o foloseşti la vot, o alimentezi subnutrit, o mânjeşti cu tot felul de pomeni electorale, o injectezi cu ură prin televiziunile de ştiri, după care te aştepţi ca persoana respectivă să stea liniştită, să nu scoată niciun sunet şi să moară în linişte, uitând că toţi aceşti domni şi doamne sunt oameni care şi-au adus contribuţia la existenţa acestei ţării. Nu este nicio nuanţă de patetism. Sunt oameni care merită respectul nostru şi sunt înainte de toate oameni care au o carieră în spatele lor.

Cariera – vreau să insist asupra acestui aspect – este legată chiar şi de cea mai umilă dintre munci. Cel care a binecuvântat locul în care munceşte, chiar din cea mai modestă poziţie, este o persoană, nu un număr. De aceea vorbim de personalism, şi nu vorbim de numere si nu vorbim ca domnul Streinu-Cercel de atomi, de entităţi insignifiante, pe care le putem muta după cum dorim", a declarat Stanomir.

Totodată, profesorul Stanomir a pledat pentru oprirea discursurilor jignitoare la adresa celor în vârstă şi a opinat că principala provocare în România este să îţi păstrezi demnitatea.

"Cred că acest lucru trebuie spus şi, dacă avem o minimă încredere şi un minim ataşament faţă de demnitatea umană, suntem obligaţi să încheiem odată pentru totdeauna cu acest discurs degradant, mizerabil, inuman şi jignitor la adresa celor care au depăşit o anumită vârstă. Pentru că, vedeţi dumneavoastră, iertaţi-mi brutalitatea, singura formă în care nu ajungi în această categorie este să mori. Şi, în aceste zile, mi-am dat seama că principala provocare în această ţară este să îţi păstrezi demnitatea atunci când cei din jurul tău şi statul fac tot ceea ce le stă în putinţă ca să ţi-o afecteze şi să ţi-o fure", a declarat politologul.

Interviul cu Ioan Stanomir poate fi urmărit în materialul video.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne