Standard & Poor’s: Puţin probabil ca evenimentele politice din România să stopeze consolidarea fiscală

(De la st la dr) Kelemen Hunor, Florin Cîţu şi Dan Barna
(De la st la dr) Kelemen Hunor, Florin Cîţu şi Dan Barna (Facebook / florinVcitu)

Agenţia de rating Standard & Poor’s (S&P) a transmis că nu vede “riscuri iminente” la adresa planurilor de consolidare fiscală pe termen scurt ale Guvernului României după demisia miniştrilor USR-PLUS.

“Ne aşteptăm ca guvernul să încerce păstrarea capacităţii sale de a funcţiona pe termen scurt pentru a atrage fondurile din Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR). Adoptarea rectificării bugetare pentru 2021, care a avut loc săptămâna trecută, sugerează că există capacitatea de implementare a politicilor. Acestea fiind spuse, incertitudinea persistentă ar putea accentua riscurile fiscale pe termen mediu”, a precizat S&P, citată de Economedia.ro.

Potrivit S&P, creşterea economică ajută Guvernul Cîţu să reducă presiunea existentă pe politică fiscală. În plus, agenţia a subliniat că expansiunea PIB-ului României de 6,5% pe primul semestru a fost mai mare decât propria sa prognoză de 5% din luna aprilie.

“Totuşi, în cazul în care blocajul politic va persista, acesta ar putea afecta progresul asupra mult necesarei reforme fiscale. Considerăm în continuare că o consolidare fiscală pe termen mediu şi o reechilibrare a structurii bugetare a României, cu ajutorul absorbţiei reuşite a fondurilor UE, sunt elemente cheie pentru stabilizarea poziţiilor fiscale şi externe al ţării”, se mai arată în comunicatul S&P.

Pe data de 15 octombrie 2021, S&P va evalua din nou ratingurile privind România.

Reamintim că agenţia de rating Fitch a atenţionat, la începutul acestei luni, că prăbuşirea coaliţiei de guvernare din România ar putea afecta eforturile de consolidare fiscală.

“În prezent, nu este sigur dacă un guvern minoritar condus de PNL sau un nou guvern condus de PSD ar fi capabil sau dornic să ducă mai departe reforme sensibile din punct de vedere politic în domenii precum sănătate, salarii, pensii şi sistemul judiciar. Acest lucru ar putea amâna şi mai mult aprobarea PNRR-ului de către Comisia Europeană, pe care Guvernul a aşteptat-o iniţial la sfârşitul lunii septembrie”, menţiona Fitch la vremea respectivă.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Economie